Moderné bývanie pre študentov. Univerzita na východe Slovenska sa môže stať lídrom medzi internátmi

11.8.2024 09:15 , Aktualizované: 11.8.2024 10:10

Prešovská univerzita má našliapnuté stať sa lídrom v poskytovaní vysokoškolského ubytovania. Čoskoro budú mať zrekonštruovaných 90 % ubytovacích kapacít. Pre svojich študentov by radi otvorili nový internát.

V reportáži uvidíte, ako vyzerali izby internátu prešovskej univerzity pred rekonštrukciou, počas a výsledok rekonštrukcie v súčasnosti. Kým sa však z približne 40 rokov starého ubytovania stane moderné bývanie, vyžaduje si to množstvo práce.

Riešenie problémov

„Vznikali nám problémy. Najprv to bol únik tepla, tak to boli elektrické rozvody a samozrejme kanalizácia voda,“ uviedol riaditeľ ŠD PU František Martinka.

Vlani na internáte na Exnárovej ulici v Prešove zrekonštruovali od podlahy po strop tri vrchné poschodia 8 poschodovej budovy. Teraz prišli na rad ďalšie tri.

„My tu ťaháme komplet novú elektroinštaláciu. Vyfrézujeme drážky, potom sa to vysekáva, šrámuje, potom sa tu ťahajú káble,“ povedal elektrikár Vladimír Sakmár.

Do druhej fázy rekonštrukcie investuje univerzita viac ako pol milióna eur. Približne polovicu hradí z vlastných a úverových zdrojov, zvyšok tvorí dotácia od ministerstva školstva.

Zrekonštruovali takmer celý internát

„Postupne sa univerzite podarilo zrekonštruovať takmer celú kapacitu ubytovacích priestorov. Internát, na ktorom sa nachádzame, teraz je posledný,“ informoval prorektor pre stratégiu a marketing PU Peter Adamišin.

Počas ôsmich rokov investovala univerzita do rekonštrukcie štyroch internátov približne 10 miliónov eur. Po skončení aktuálnych prác už zostanú z celej ubytovacej kapacity v pôvodnom stave iba dve poschodia.

„Teraz už financie nie sú, ale na budúci rok v lete určite,“ povedala prorektorka pre rozvoj, informatizáciu a hodnotenie kvality univerzity Jana Burgerová.

„Potom môžeme povedať že 100% ubytovacích kapacít Prešovskej univerzity bude zrekonštruovaných,“ doplnil Adamišin.

Ceny sa nezmenili

Cenu za ubytovanie pre vysokoškolákov v Prešove naposledy zvyšovali v roku 2019. Rovnaký cenník bude platný aj v novom akademickom roku.

„Ceny ostávajú 75, 70, 65, 60 eur podľa typu izby a podľa objektu, na ktorom sa býva,“ doplnila Burgerová.

Rozsiahle renovácie by v budúcnosti mohla nahradiť výstavba alebo kúpa ďalšieho internátu. Súčasná ubytovacia kapacita vyše 1800 lôžok totiž pri 2700 žiadostiach o študentské bývanie nestačí.

„Naozaj ten jeden objekt by nám veľmi pomohol lebo tých 800 študentov internát nemá šancu dostať,“ dodala na záver prorektorka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok