Študenti bez strechy nad hlavou. Rekonštrukcia "Šturáku" v Mlynskej doline ukrojí 1 300 miest

11.8.2024 09:11 , Aktualizované: 11.8.2024 09:57

Opravy vysokoškolských internátov v hlavnom meste pokračujú. Pre rekonštrukciu izieb v Mlynskej doline bude študentom chýbať 1 300 ubytovacích miest.

Popraskané múry, vlhké steny a zdevastované sprchy. Bratislavský “Šturák“ v študentskom mestečku v Mlynskej doline, sa po vyše 50 rokoch dočkal rekonštrukcie. Práce na jednom z blokov začala už pred dvoma rokmi.

Musia si hľadať náhradné bývanie

V druhej etape bude nasledovať zateplenie strechy, fasády a výmena všetkých okien a dverí. „Tá je naplánovaná do konca leta 2026. Potom prejdeme do tretej poslednej fázy, ktorá bude prebiehať po jednotlivých poschodiach, čo znamená, že žiaci sa budú môcť opäť ubytovať. Táto fáza je naplánovaná koncom roka 2026,“ povedala Lucia Valjentová z komunikácie internátov UK.

„Akurát vynášame veci z izieb, aby sme mohli začať s rekonštrukciou,“ vysvetlil nám robotník.

„Internáty boli v hroznom stave,“ prezradil jeden so študentov. Univerzita Komenského tvrdí, že sa o bývanie postará. Nové si nebude hľadať vyše 1 000, ale len približne 300 študentov.

Zrušili sme napríklad dohody s inými školami a navýšili tie kapacity, kde sa študenti môžu ubytovať,“ povedala Valjentová. Tí, ktorí ubytovanie na internátoch v Mlynskej doline nedostanú, si ho musia nájsť sami. Izba v v dvoj- či trojizbovom byte vyjde študenta od 200 do 350 eur. Cena závidí od lokality.

Ceny za ubytovanie v Bratislave

„Pri dvojizbových bytoch sa tie nájmy pohybujú od 550 euro do 1200 eur. Pri trojizbových bytoch tá cenovka začína na 700 eur a dostávame sa až na úroveň 1600 až 1800 eur,“ uviedol realitný analytik Martin Lazík.

Ukrajinská študentka Tamara ubytovanie nedostala. To, že sa jej miesto neušlo, zistila len mesiac pred začiatkom zimného semestra. „Tým, že byty sú v Bratislave veľmi drahé a nemám si ich ako kúpiť, tak musím ísť k príbuzným. Ešte že ich tu mám, lebo inak neviem čo by som robila,“ povedala Tamara.

Študent Ján nám opísal, koľko platí za ubytovanie. „Na izbe kde bývam teraz čo je 3-lôžková neprerobená, to je 90 eur. Tam kde som býval predtým to bolo 100 eur, čo si myslím, že bolo za tú izbu veľmi veľa,“ prezradil.

Ubytovanie v Mlynskej doline vlani stále priemerne stálo okolo 75 až 100 eur mesačne. Dnes to je od 90 až 120 eur. Podobne je to aj na iných vysokých školách. 

„Cena za lôžko Slovenskej Technickej Univerzity závisí od veľkosti izby a jej vybavenia. V priemere je to 110 euro mesačne. Od začiatku nového akademického roka neplánujeme tieto ceny zvyšovať,“ uviedol pre ta3 hovorca STU Juraj Rybanský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok