Ceny palív padajú, Slovensko poráža susedov v tankovaní nafty. Analytik vysvetlil, čo sa deje na čerpačkách

V priebehu augusta došlo na Slovensku k poklesu cien pohonných hmôt. Podľa analytika Radovana Potočára môže znižovanie cien pokračovať.

Čo sa deje na pumpách?

Podľa dát z Eurostatu a Slovenského štatistického úradu za obdobie od 19. do 25. augusta stál benzín v priemere 1,55 eur/liter a nafta 1,46 eur/liter. Odvtedy ceny na čerpacích staniciach ešte mierne klesli. Tento pokles zachytia nasledujúce štatistické dáta, ktoré budú zverejnené koncom tohto týždňa.

„Je za tým hlavne vývoj cien ropy a vývoj veľkoobchodných cien benzínu a nafty. Ropa prakticky počas celého júla zlacňovala. Kým na začiatku augusta sa Brent predával za približne 87 dolárov za barel, tak na začiatku augusta to bolo už len okolo 77 dolárov," objasňuje pokles cien palív analytik.

Anketa

Všimli ste si, že ceny benzínu či nafty klesli?

Áno, bolo načase.
- %
Nie, nemám ten pocit.
- %
Je mi to jedno.
- %
Nešoférujem.
- %
Celkovo hlasov: 261

„V rokoch 2023 a 2022 boli za rovnaké obdobie ropa a veľkoobchodné ceny palív na výrazne vyšších úrovniach, a preto aj ceny palív boli výrazne drahšie,“ tvrdí Potočár a dodáva, že v rokoch 2021 a 2020 boli, naopak, palivá na čerpacích staniciach výrazne lacnejšie než v súčasnosti, pretože bola výrazne lacnejšia aj ropa.

Oplatí sa tankovať u susedov?

Pokiaľ ide o porovnanie cien nafty a benzínu na Slovensku a v zahraničí, cena benzínu v Rakúsku je približne podobná, v prípade Česka a Poľska je cena nižšia približne o 7 centov a v Maďarsku je cenový rozdiel približne 4 centy.

„V prípade tých motoristov, ktorí tankujú naftu, sa už za hranice až tak neoplatí vychádzať, keďže lacnejšia nafta je len v Česku, a to približne o 4 centy, pričom nafta v Rakúsku, Poľsku, ako aj Maďarsku vychádza drahšie,“ vyjadruje sa Potočár k tomu, či sa oplatí tankovať v zahraničí.

Ceny pohonných hmôt bude aj naďalej ovplyvňovať cena ropy. Existujú riziká, ktoré môžu spôsobiť budúci nárast cien ropy, ide najmä o napätie na Blízkom východe. Aktuálne však stále pokračuje trend poklesu cien. Možný priestor pre ďalšiu redukciu analytik vidí vtedy, ak by pokračoval aj trend v klesaní cien ropy.

Pozrite si celý rozhovor.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok