Slováci tankujú najlacnejší benzín a naftu za posledné mesiace. Môžu ceny palív klesnúť ešte viac?

1.9.2024 13:30

Motoristi na Slovensku môžu oslavovať. Ceny pohonných hmôt na čerpacích staniciach pokračujú v poklese.

Analytik J&T Banky Stanislav Pánis pre portál Webnoviny uviedol, že zlacňovanie pohonných hmôt, ktoré začalo koncom leta, naďalej zintenzívňuje.

Aktuálne sa cena benzínu na Slovensku dostala pod hranicu 1,55 eura za liter, čo predstavuje najnižšiu úroveň od prelomu rokov 2023 a 2024.

Nafta sa predáva za menej než 1,45 eura za liter, čo je najnižšia cena od júla 2022.

Pánis poznamenal, že v medziročnom porovnaní tankujú motoristi na Slovensku lacnejšie o približne 17 až 18 centov na liter.

Budúcnosť cien

Očakáva, že ceny sa budú v najbližšom období pohybovať okolo súčasných úrovní s možnosťou ďalšieho mierneho poklesu.

Predpokladá, že 95-oktánový benzín zostane v rozmedzí 1,50 až 1,55 eura za liter a nafta medzi 1,40 až 1,45 eura za liter.

Ceny klesajú aj v Európe

Znižovanie cien palív však nie je len slovenským fenoménom. Klesajú v celej Európe, vrátane susedných krajín a obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov.

Napríklad v Poľsku sa benzín po prepočte na eurá predáva za približne 1,48 eura za liter, zatiaľ čo v Českej republike je o cent drahší.

V Maďarsku a Rakúsku sa ceny benzínu pohybujú okolo 1,50 až 1,55 eura za liter, pričom v Slovinsku sú na podobnej úrovni. V Chorvátsku, ktoré je častým cieľom slovenských turistov, sú ceny benzínu mierne vyššie, okolo 1,57 eura za liter.

Najlacnejšia nafta v Česku

Čo sa týka nafty, najlacnejšiu zo susedných krajín ponúka Česko s priemernou cenou okolo 1,42 eura za liter.

V Poľsku je cena o niečo vyššia, okolo 1,48 eura, a v Maďarsku dosahuje približne 1,52 eura za liter. V Rakúsku sa ceny nafty blížia k 1,53 eura za liter.

Pánis zdôraznil, že na ceste k Jadranu sa oplatí natankovať plnú nádrž ešte na Slovensku, kde je nafta lacnejšia ako v Slovinsku (1,56 eura) a Chorvátsku (1,55 eura). Taliansko a Grécko sú ešte drahšie, pričom ceny nafty sa tam pohybujú medzi 1,57 až 1,68 eura za liter.

Výrazne lacnejšiu naftu však motoristi nájdu v Bulharsku, kde cena klesla pod 1,30 eura za liter.

Pokles cien ropy a vplyv na palivá

Priemerné ceny palív na slovenských čerpacích staniciach klesli v 34. týždni tohto roka.

Natural 95-oktánový benzín sa predával za priemernú cenu 1,549 eura za liter, čo je pokles o 2 centy od začiatku leta. Cena 98-oktánového benzínu klesla o cent na 1,754 eura za liter. Nafta sa predávala za 1,459 eura za liter, čo je najnižšia cena od leta minulého roka.

Podľa Pánisa sa na poklese cien palív podpísala aj situácia na trhu s ropou. Ceny ropy klesli na konci augusta o približne dve percentá.

Benchmark Brent sa pohyboval okolo 77 dolárov za barel, zatiaľ čo texaská zmes WTI klesla pod 74 dolárov za barel. Pánis upozornil, že trh s ropou je momentálne krehký a citlivý na ďalšie poklesy, čo ovplyvňuje aj ceny pohonných hmôt.

Zníženie cien palív na Slovensku a v Európe je vítanou správou pre motoristov, ktorí môžu ušetriť nielen doma, ale aj na cestách po kontinente.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok