Extrémne suchá úrodu nezastavili. Ceny potravín môžu klesnúť, tvrdí analytik

2.9.2024 12:21

Negatívny vplyv sucha na úrodu poľnohospodárskych plodín nie je pravdepodobne taký veľký, ako sa očakávalo. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k druhému odhadu úrody, ktorý k polovici minulého mesiaca vykonal Štatistický úrad SR.

Tohtoročná úroda bude najlepšia za päť rokov. Väčšina plodín stúpne dvojciferným tempom
Foto: TASR/Michal Svítok

Stabilné počasie prospelo zemiakom

„Okrem teplej jari sa pod navýšenie výnosov pri väčšine poľnohospodárskych plodín podpísala aj dlhodobejšia stabilita počasia, ktorá prospela napríklad zemiakom. Na druhej strane, nižšie priemerné zrážky negatívne pôsobili na úrodu niektorých neskoršie siatych obilnín, kukurice, či slnečnice,“ priblížil.

Výhľad lepšej úrody zemiakov bude podľa neho tlačiť na pokles ich cien. „Tento vývoj vidíme aj na svetových trhoch, kde sa predávajú medziročne o 60 % lacnejšie a za jeden kilogram zaplatíme aktuálne približne 0,30 eura. Vyššie hektárové výnosy tlačia dole aj cenu obilnín, pričom pre potravinárstvo najdôležitejšia pšenica, sa predáva lacnejšie medziročne o takmer desatinu,“ spresnil.

„Pri potravinovej inflácii u nás očakávame, že v najbližších mesiacoch by ceny mali klesať. Mierny rast cien pečiva by sa mal postupne znižovať a napríklad cena mäsa by mohla dokonca medziročne klesnúť,“ dodal Boháček.

Zaznamenali aj pokles

Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín na Slovensku by mala byť ešte nižšia ako napovedali prvé očakávania z júna tohto roka (pokles o tri % oproti júnu). Podľa druhého odhadu úrody, ktorý ŠÚ SR zrealizoval k 15. augustu, keď už bola pozbieraná väčšina obilnín vrátane repky, by poľnohospodári mali oproti minulému roku zozbierať o 541 000 ton hustosiatych obilnín menej ako vlani, pričom celková úroda by mala dosiahnuť 2,6 milióna ton.

Ide podľa štatistikov teda o 17 % medziročný pokles, pod ktorý sa podpísali najmä významne nižšie osevné plochy pšenice a raže v kombinácii s ich nižším priemerným výnosom z hektára. Naopak, očakáva sa výraznejší nárast úrody zemiakov a sóje.

Pozrite si reportáž z 17. augusta 2024 o krmive po tom, čo extrémne suchá zničili časť úrody na poliach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok