Blíži sa ekonomická katastrofa? Extrémne suchá zničili časť úrody na poliach

Extrémne suchá zničili časť úrody na poliach. A to najmä plodiny určené na kŕmenie hospodárskych zvierat. Ani to by však ešte nemuselo znamenať úplnú ekonomickú katastrofu. Ak si výrobcovia krmív s tohtoročnou produkciou vystačia, ďalšie zdražovanie mäsa by prísť nemalo.

Výroba krmív pre zvieratá je závislá najmä od úrody kukurice. A práve tej extrémne suchá v prvej polovici leta najviac ublížili. Klasy sa nedokázali dostatočne opeliť, a preto je ich málo a sú výrazne menšie než by mali byť.


Ceny krmív nepôjdu hore

"Veľmi rýchlo vyschne a tým pádom nebudú tie semiačka dostatočne naboptnané," uviedol predseda predstavenstva PD Vajnory Branislav Brúder. Kukuricu budú poľnohospodári zbierať až v septembri. Výrobcovia krmív z nej potrebujú aspoň 250-tisíc ton. Pestovatelia však zatiaľ nevedia odhadnúť, koľko klasov skutočne pozbierajú. Ak by ich aj bolo dostatok, nemusí to automaticky znamenať, že ceny krmív nepôjdu hore.

"To musíme zobrať troška komplexnejšie. Pretože suroviny sa podieľajú hlavným spôsobom na cene kŕmnych zmesí. Ale do hry vstupujú za posledné dva roky aj ceny energií a mzdy," predseda Zväzu výrobcov krmív Marián Uhrík.


Obrovské výpadky v produkcii

Za posledných päť rokov preto ceny krmív vzrástli už približne o polovicu. Kľúčový je pre nich aj dostatok ďalších plodín. A ani s nimi to nevyzerá najlepšie.

"To sucho vnímajú napríklad aj pestovatelia cukrovej repy alebo pestovatelia sóje, kde spodné listy v prípade cukrovej repy začínajú žltnúť," tvrdí hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

"Dnes len poisťovne bilancujú v polovici roka škody vo výške 80 miliónov eur. A už dnes vieme na základe údajov zo žatvy, že máme obrovské výpadky v produkcii," manažér VÚB pre agrosektor, podpredseda dozornej rady SPPK Martin Hubinský.

Vypestovali dva milióny ton pšenice

Na celom Slovensku sme tento rok vypestovali dva milióny ton pšenice. Oproti vlaňajšku je to o pätinu menej. Aj napriek tomu je však produkcia pšenice na úrovni päťročného priemeru. A to by mohlo znamenať, že ceny mäsa by už drasticky rásť nemali.

"My práve túto úroveň, ktorá je dnes na pultoch, považujeme za maximálnu úroveň. Môže ísť už iba jemne hore z pohľadu zvyšovania cien sóje," dodal Uhrík. Poľnohospodári ale upozorňujú, že skutočné škody počasia budú môcť vyčísliť až po tom, čo z polí na jeseň definitívne pozbierajú tohtoročnú úrodu. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok