Izraelský súd nariadil ukončenie generálneho štrajku. Šéf odborov vyzval členov, aby sa vrátili do práce

2.9.2024 06:59 , Aktualizované: 2.9.2024 15:20

Izraelský súd zaoberajúci sa pracovným právom nariadil, aby odbory ukončili generálny štrajk v krajine k 14:30 tamojšieho času (13:30 SELČ).

štrajk v izraeli.jpg
Foto: TASR/AP/Ohad Zwigenberg

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dokumenty súdu, do ktorých mala možnosť nahliadnuť. Šéf najväčšieho odborového zväzu v reakcii na rozhodnutie súdu vyzval zamestnancov, aby sa vrátili do práce.

Generálny štrajk, ktorého cieľom bolo prinútiť izraelskú vládu k dohode o prímerí a prepustení rukojemníkov zadržiavaných od vlaňajšieho októbra palestínskym teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy, bol pôvodne vyhlásený ako jednodňový, trvať teda mal až do utorkového rána.

Mnohé súčasti krajiny mali prestať fungovať

Štrajk podporili aj veľké autobusové spoločnosti a systém rýchlej dopravy v Tel Avive. Izraelské železnice mali fungovať normálne, zatiaľ čo električková trať v Jeruzaleme začala premávať až napoludnie. Na druhej strane, základné a stredné školy dopoludnia vyučovali a do štrajku sa mali zapojiť popoludní.

Nemocnice fungovali podľa víkendového harmonogramu, kliniky len v prípade núdze. Záchranná služba, ako aj hasiči mali normálnu prevádzku.

Otvorené zostali aj obchody s potravinami, ale niektoré veľké obchodné centrá sa k štrajku pridali a zatvorili, zatiaľ čo iné ponechali na rozhodnutí jednotlivých obchodov, či sa k nemu pridajú.

Zatvorené zostali aj veľké banky a mnohé úrady. K štrajku sa pridali aj mnohé radnice vrátane tej v Tel Avive. Jeruzalemská samospráva sa na štrajku nezúčastnila. Niektoré samosprávy sa k štrajku pridali na časť dňa.

Rozsiahle demonštrácie

Štrajk bol ohlásený ako jednodňový, ale ToI napísal, že zatiaľ nie je jasné, či bude protest pokračovať. V nedeľu sa v Izraeli konal najväčší protest proti vláde za viac ako rok. Len v Tel Avive sa na ňom zúčastnilo približne 300 000 ľudí a v ďalších mestách vrátane Jeruzalema vyšlo do ulíc demonštrovať približne 200 000 Izraelčanov.

Demonštrácie a blokády niektorých ciest a križovatiek sa majú opäť konať aj dnes. Tieto akcie organizujú združenia rodín rukojemníkov, ktoré už niekoľko mesiacov organizujú demonštrácie a obviňujú vládu Benjamina Netanjahua, že nerobí dosť pre záchranu rukojemníkov.

Netanjahu tieto obvinenia odmieta, ale zároveň tvrdí, že vojna sa nemôže skončiť, kým nebude Hamas zničený, čo mnohí považujú za nereálne.

Server ToI a ďalšie miestne médiá v posledných týždňoch informovali, že Netanjahu brzdí dohodu tým, že na stôl kladie nové požiadavky. Šéfovia spravodajských služieb a minister obrany Yoav Galant sa medzitým už nejaký čas snažia presvedčiť premiéra, aby súhlasil s prímerím čo najskôr, aj keď sa napätie s Iránom a libanonským Hizballáhom stupňuje.

Pozrite si reportáž o izraelskom rukojemníkovi:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok