Mestá prichádzajú o tisíce eur: Verejné toalety na východnom Slovensku rozdeľujú ľudí

Mestá na ich prevádzke ročne prichádzajú o desiatky tisíc eur. Verejné toalety niekto zatracuje, iní chcú, aby ich bolo viac. Boli sme sa pozrieť, ako vyzerajú tie v Košiciach a Prešove.

Domáci a turisti v Prešove majú bežne k dispozícii iba jedny verejné toalety. V plnej prevádzke je toaleta na Floriánovej ulici. Ďalšia sa nachádza v Južnom parku.

"Tu otvárame iba pri príležitosti organizácie väčších kultúrnych podujatí, kedy očakávame väčší nápor návštevníkov v centre mesta," uviedol hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Prešovčania využívajú skôr obchodné centrá

"Sme Prešovčania, čiže nevyužívame verejné toalety. Obchodné centrá využívame skôr. V nákupných centrách. Tam je to zadarmo, zatiaľ. Nevyužívame, lebo nikto sa o nich nestará, sú veľmi zanedbané, takže určite nie," povedal obyvateľ.

Poplatok za použitie verejnej toalety sa pohybuje vo výške od 20 do 60 centov. Návštevníci sa tam môžu aj osprchovať či oholiť. 

"Minulý rok využilo verejnú toaletu zhruba 29-tisíc ľudí. Náklady mesta boli vo výške zhruba 58-tisíc eur. Košice, ktoré majú takmer trojnásobok obyvateľov, majú iba jedno verejné wc v správe mesta," povedal hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Verejnú toaletu minulý rok navštívilo ani nie 15tisíc ľudí. Cena za jej použitie je približne o 10 centov nižšia ako v Prešove. Aj v druhom najväčšom meste na Slovensku však ide o stratovú záležitosť.

"Túto službu považujeme za potrebnú minimálne pre obyvateľov ale aj turistov, ktorí naše mesto navštívia," dodal hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok