Pri Chate pod Rysmi postavia nové ekologické toalety. O odpad sa postarajú malí pomocníci

10.3.2024 05:45

V októbri 2023 sme vás informovali o zničenej drevenej latríne pri Chate pod Rysmi. Sfúkla ju silná víchrica Wolfgang. Najväčší turistický klub na Slovensku Hikemates sa tentoraz postará o ekologickú náhradu.

Turisti-Tatry-Rysy
Foto: TASR/Radovan Stoklasa (ilustračný záber)
Turisti kráčajú po turistickom chodníku od Chaty pod Rysmi

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou tatranskou chatou, zároveň patrí medzi miesta s najvyššou návštevnosťou vo Vysokých Tatrách.

Rastúci turizmus prináša okrem benefitov pre región aj negatíva spojené s ľudskými potrebami, "ktoré majú negatívny vplyv na okolitú prírodu”, vysvetlil Peter Spitzkopf zo Správy Tatranského národného parku. Riešením majú byť nové ekologické latríny.

Spolupráca prinášajúca dlhodobé riešenie

Memorandum o spolupráci na výstavbe podpísali Hikemates s Tatranským národným parkom, Klubom slovenských turistov a Slovenským horolezeckým spolkom James.

,,Pri Chate pod Rysmi postavíme nové ekologické toalety, ide o patentované riešenie, ktoré možno nájsť na viacerých miestach v horských oblastiach v Európe,” vysvetlil Patrik Pajta, predseda turistického klubu Hikemates.

Ich výhodou je nenáročná správa a fakt, že ide o dlhodobo udržateľné riešenie, keď živé organizmy (napríklad dážďovky) rozkladajú odpad - podobne ako je to u bežných kompostérov.

Po výbere víťazného vizuálu latríny bude nasledovať fáza povoľovacích procesov. Následne samotná výstavba. Finančne ju pokryjú aktivisti, a to vďaka partnerom a prostriedkom, ktoré sa im podarí vybrať na daroch a 2 % z daní.

Pozrite si archívnu reportáž z 30. septembra 2022 o neporiadku v tatranských plesách.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok