Izrael čaká generálny štrajk: Odborári a mestá žiadajú prepustenie rukojemníkov

1.9.2024 16:33 , Aktualizované: 1.9.2024 17:33

Najväčšie izraelské odborové zväzy vyhlásili na pondelok (2. 9.) generálny štrajk. Podporujú tak výzvu pozostalých rukojemníkov, ktorí chcú prinútiť vládu, aby uzavrela dohodu o prímerí s Hamasom a prepustila zvyšných unesených.

Prepustení rukojemníci
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters bude zatvorené aj najväčšie letisko v krajine a k protestu sa pripojí aj samospráva druhého najväčšieho mesta Tel Aviv a ďalšie obce. Tlak na vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua výrazne rastie.

Štrajk po smrti rukojemníkov

Bezprostrednou príčinou súčasného odporu voči vláde je správa, že izraelská armáda objavila v pásme Gazy telá šiestich izraelských rukojemníkov, ktorých teroristická organizácia Hamas zabila za posledných 48 hodín, teda krátko predtým, ako sa k nim vojaci dostali.

Združenie pozostalých rodín vyjadrilo presvedčenie, že smrť štyroch mužov a dvoch žien vo veku od 23 do 40 rokov je priamym dôsledkom Netanjahuovho "torpédovania" navrhovaných dohôd o prímerí a výmene rukojemníkov. Preto vyzvala na generálny štrajk.

Namiesto dohody dostávame mŕtvoly

Najväčší odborový zväz Histadrut sa k výzve pripojil dnes popoludní. "Vyzývam obyvateľov Izraela, aby dnes večer a zajtra vyšli do ulíc a aby sa všetci zúčastnili na štrajku," povedal na tlačovej konferencii šéf odborov Arnon Bar-David. "Namiesto dohody dostávame vrecia na mŕtvoly. Dospel som k záveru, že len náš zásah môže pohnúť tými, ktorí musia byť premiestnení," dodal.

Očakáva sa, že štrajk bude zatiaľ jednodňový a začne sa o 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Dotkne sa aj najväčšieho medzinárodného letiska v krajine. Na letisko Ben Gurion malo v pondelok priletieť aj niekoľko letov z Českej republiky.

Opozícia podporuje demonštráciu

K výzve na generálny štrajk sa pridal aj opozičný líder Jair Lapid, ktorý uviedol, že zastavenie ekonomiky je spôsob, ako donútiť vládu k dohode.

Netanjahu opakovane vyhlásil, že bezpečný návrat rukojemníkov je jeho prioritou a že ho chce dosiahnuť aj s pomocou maximálneho vojenského tlaku na Hamas. Podľa správ amerických médií však okrem neústupnosti Hamasu komplikujú cestu k dohode aj niektoré ďalšie Netanjahuove požiadavky.

Minister obrany žiada okamžité rokovania

Napríklad izraelský minister obrany Yoav Galant dnes vyzval na okamžité zasadnutie bezpečnostného kabinetu s cieľom zvrátiť štvrtkové rozhodnutie, že Izrael si musí ponechať kontrolu nad takzvaným filadelfským koridorom, teda oblasťou pri hraniciach medzi Egyptom a Gazou. Práve tento bod je jednou z najväčších prekážok dosiahnutia prímeria.

Dňa 7. októbra minulého roka ozbrojenci Hamasu a ich spojenci zabili v izraelskej pohraničnej oblasti 1 200 ľudí a ďalších 251 ľudí vzali ako rukojemníkov. Počas týždňového prímeria v novembri hnutie prepustilo viac ako 100 rukojemníkov a niektorých oslobodila izraelská armáda, ale vo viacerých prípadoch sa jej podarilo vrátiť do Izraela len telá unesených. Teraz podľa armády zostáva v Gaze 97 rukojemníkov, ale najmenej 33 z nich je mŕtvych.

Pozrite si archívnu reportáž o oslobodení izraelského rukojemníka z 27. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok