Desaťtisíce ľudí závisia na zdravotníckych pomôckach. Príspevky za dvadsať rokov takmer nestúpli

Desaťtisíce ľudí potrebujú pre svoj bežný život nejakú zdravotnícku pomôcku. Vozík, diabetické pero, ale aj pacienti s vývodom, či onkologické pacientky po odstránení prsníka. Za posledných dvadsať rokov však výška príspevkov na pomôcky stúpla iba minimálne.

Málokto si vie predstaviť aké problémy riešia napríklad onkologické pacientky. Len špeciálna prsníková náhrada plus špeciálna podprsenka stojí od 30 do 50 eur. Príspevok od štátu je len na jednu ročne, aj to necelých deväť eur. 

"Je to pár a žena nemôže chodiť celý rok v jednej podprsenke. Na špeciálne plavky, štát neprispieva vôbec. Mnohí onkologickí pacienti prichádzajú pri liečbe aj o vlasy. A aj tá najlacnejšia parochňa je vlastne drahá," uviedla riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

Zdravotnícke pomôcky sa delia na sériové, kam patria napríklad plienky, a individuálne, vyrobené na mieru.

"Pri tých individuálnych sa príspevok nemenil štyri roky a sériové sa aktualizujú raz štvrťročne," podotkol hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Na jednotlivé zdravotnícke pomôcky sú rozdielne príspevky. Závisia od diagnózy, ale aj výšky príjmu pacienta. Aj keď takmer všetci prichádzajú počas choroby o finančné zdroje.

"Je pravda, že dlhšie sa tento výmer nemenil ,ale teraz navýšilo ministerstvo peniaze o pár miliónov," dodal predseda Úradu pre dohľad nad zdravot. starostlivosťou Michal Palkovič.

Nízke príspevky na zdravotnícke pomôcky často nahrádzajú samotné pacientské organizácie. Bez ich by si ich totiž mnohí ľudia nemohli dovoliť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok