Svetový objav slovenských lekárov. Tento prístroj zlepší život pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním

Slovenskí lekári prišli s unikátnym nápadom ako zlepšiť kvalitu života pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním. Jediné, čo pacient potrebuje, je pulzný oxymeter, smartfón a internet. Práve táto choroba pritom patrí k najčastejším vo svete. Na Slovensku sa na ňu lieči 45-tisíc pacientov.

Na pohľad úplne obyčajný kyslíkomer, no dokáže rozpoznať prichádzajúce zlyhanie srdca u pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním. Ich srdce nedokáže dostatočne prečerpávať krv a dostatočne zásobovať všetky orgány v tele. Tekutiny sa im postupne nahromadia a spôsobia náhle zlyhanie srdca. Prístroj Seerlinq z pohodlia domova monitoruje pacientov stav a údaje vyhodnotí umelá inteligencia. Na podobnom princípe fungujú napríklad aj športové hodinky.

Pacientovi to zaberie len štyri minúty 

Pacientovi meranie zaberie len štyri minúty. Lekári majú k jeho údajom prístup okamžite. Systém už vyskúšal aj pán Ivan Kočiš. Medzi tých, ktorých choroba pripútala k stoličke, sa zaradil len nedávno. Pred ňou bez problémom prešiel denne päť kilometrov, teraz ledva vyjde po schodoch vo svojom dome. 

Merať stav pacientov s chronickým zlyhávaním srdca z domáceho prostredia sa doteraz dalo len voperovaním prístroja priamo do srdca, čo je podľa lekárov nákladné a zbytočne riskantné. 

Kardiológovia chcú dosiahnuť, aby unikátny prístroj v plnej výške hradili zdravotné poisťovne. Zatiaľ to robí jedna súkromná. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok