S bezbariérovým prístupom stále bojujeme. V Ružomberku vybudujú útočisko pre deti s autizmom

24.8.2024 12:20

V Ružomberku vybudujú útočisko pre deti s autizmom. Na Slovensku je ich ako šafranu. Z Plánu obnovy radnica premení na moderné zariadenie schátranú školu. Otvorené dvere budú mať ale všetci hendikepovaní ľudia.

Maximálne o 40 detí s autizmom sa dokáže postarať župný Trojlístok v Ružomberku. Lenže to na celý Liptov ani zďaleka nestačí. 

"Posledné obdobie rapídne pribúda takýchto detí, či už plne autistov alebo s nejakými prvkami porúch autistického spektra," ozrejmil riaditeľ CSS Trojlístok Anton Machola.

"Veľakrát ťažký život ľudí so zdravotným postihnutím je zľahčovaný, bagatelizovaný," povedala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Nádej pre zúfalých rodičov prichádza v podobe nového denného centra. Priestory bývalej školy premenia za takmer dva milióny eur na miesto, kde chce radnica pomáhať hendikepovaným ľuďom s dôrazom práve na autistov.

"Toto je naozaj veľmi podporujúca idea, pretože tieto deti jednoznačne sú veľakrát vyčleňované zo vzdelávacieho procesu do domáceho vzdelávania," dodala Stavrovská.

"Už nám avizujú aj z okolitých obcí a miest, že v prípade, že by boli kapacity voľné, tak by ľudí veľmi radi umiestňovali do tohto zariadenia," uviedol záujem o centrum primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň.

Zabúdame na bezbariérový prístup

Odstraňovanie bariér ale ide na Slovensku veľmi pomaly. A po príklady netreba chodiť ďaleko. Hneď v tesnej blízkosti budúceho centra pre hendikepovaných vybudovala pošta síce plošinu, no dvere si musí otvoriť už každý sám.

"Je mi tu z toho smutno, naozaj. Tie úrady, ktoré mali na starosti vybudovanie bezbariérového vstupu, či už je to Slovenská pošta alebo stavebný úrad, že nezabezpečili skutočne absolútny bezbariérový vstup do budovy," neskrývala sklamanie Stavrovská.

"Určite to budem riešiť a vyviniem zo svojej pozície úsilie, aby došlo v týždňoch alebo v mesiacoch k výmene vstupu," reagoval primátor Ružomberka.

Na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím prichádzajú ročne stovky podnetov. Najviac porušujú ľudské práva hendikepovaných štátni úradníci, ktorí im často zamietajú sociálnu pomoc a podporu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok