V Košiciach povolali do služby umelú inteligenciu. Pomáha odhaliť aj tie najmenšie fraktúry

Do záchrany pacientov so zlomeninami povolali v Košiciach umelú inteligenciu. Lekárom Univerzitnej nemocnice Luja Pasteura, ako jediným na Slovensku, pomáha s 97-percentnou presnosťou odhaliť aj tie najmenšie fraktúry. Zároveň sa stále učí a zdokonaľuje.

Rádiológovia na urgentnom príjme univerzitnej nemocnice v Košiciach majú nového kolegu. Je ním umelá inteligencia.

Schopnosti neviditeľného spolupracovníka už niekoľko mesiacov testujú v praxi. Doteraz vyhodnotil viac ako 10-tisíc röntgenových snímok. Výborne sa osvedčil najmä pri detských pacientoch.

"Pri takých detských malých kostičkách nie je hneď vidieť, ale akonáhle sa nám spustila umelá inteligencia, hneď tam bolo zjavné, že fistura tam je," uviedla rádiologická technička Gabriela Medvecová.

Podľa celosvetových štúdií je každý piaty pacient s fraktúrou zle diagnostikovaný. Môže za to predovšetkým únava lekárov najmä v nočných hodinách ako aj prehliadnutie drobnej fraktúry pri iných väčších zlomeninách. 

"Zlomenina nemusí byť ošetrená, môže sa zrásť zlým spôsobom alebo nezrásť sa vôbec a pacient potom musí chodiť po iných lekároch a hľadať nejaký zdroj tých ťažkostí, ktorý mohol byť diagnostikovaný hneď," vysvetlil prednosta KRaZM UNLP Košice Piotr Pedowski.

Pomoc v podobe AI

Umelá inteligencia odhaľuje zlomeniny s 97 % úspešnosťou. Zároveň skracuje dobu diagnostiky približne o tretinu. Hľadať zlomeniny v Košiciach začala s údajmi z 20-tisíc röntgenových snímok. 

Podľa primára rádiológie je Al v diagnostike obrovským prínosom. Toho, že lekárov úplne nahradí sa však neobáva. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok