Na východe Slovenska zažili rušné ráno: Letiská v Košiciach a Poprade museli evakuovať pre bombovú hrozbu

1.9.2024 09:02 , Aktualizované: 1.9.2024 12:31

Pre nahlásenú údajnú bombovú hrozbu evakuovali v nedeľu (1. 9.) ráno budovy letísk v Košiciach a Poprade.

odparkované lietadlá
Foto: TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Bezpečnostné opatrenia na košickom letisku potvrdila hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová s tým, že sa týkajú aj ďalších letísk na Slovensku.

Na situáciu ako prvá upozornila televízia JOJ.

Letisko Poprad-Tatry nepotvrdilo bombové hrozby

Letisko Poprad-Tatry po evakuácii a bezpečnostnej prehliadke z nedele dopoludnia obnovilo plnú prevádzku s tým, že bombová hrozba sa nepotvrdila. Letisko o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Letisko sa vracia do plnej prevádzky. Ďakujeme všetkým zasahujúcim zložkám za rýchlu reakciu a dôkladnú kontrolu. A cestujúcim za trpezlivosť," oznámilo popradské letisko.

Bezpečnostná kontrola sa po evakuácii cestujúcich týkala terminálov, ako aj administratívnych priestorov. Letisko z týchto dôvodov informovalo o meškaní pravidelnej linky z Popradu do Londýna s príletom o 9.45 h a odletom o 10.25 h. Po obnovení prevádzky oznámilo pripravenosť personálu vybaviť let v zrýchlenom režime.

"Páchatelia falošných bombových hrozieb si neuvedomujú, čo všetko im môže hroziť. Aj keď svoje konanie môžu považovať za žart, následky tejto trestnej činnosti určite oľutujú," upozornilo ďalej letisko Poprad-Tatry.

Po nahlásení bombovej hrozby evakuovali aj budovu terminálu letiska Košice.

Evakuáciu a pyrotechnickú prehliadku letiska v Košiciach potvrdila za košickú krajskú políciu jej hovorkyňa.

Košické letisko je už v plnej prevádzke

Letisko je už však po evakuácii a bezpečnostných opatreniach opäť v plnej prevádzke.

"Po evakuácii budovy terminálu letiska Košice bola vykonaná pyrotechnická prehliadka ukončená o 9.32 h s negatívnym výsledkom. Po vylúčení bombovej hrozby je letisko opäť v plnej prevádzke," uviedlo letisko. Oznámilo tiež meškanie plánovaného letu do Londýna s odletom o 9.55 h.

Bezpečnostné opatrenia potvrdila aj prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Oznámenie o údajnej hrozbe prijali v Bratislave.

Kontrola letiskovej plochy

Polícia predtým prijala oznámenie, že na jednom zo slovenských letísk je údajne bomba. Potvrdila to košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

"Aj na košickom letisku boli preto okamžite vykonané bezpečnostné opatrenia, z letiskovej haly bolo evakuovaných približne 100 ľudí a začali sa pyrotechnické prehliadky aj v spolupráci so psovodom so služobným psom špeciálne vycvičeným na vyhľadanie výbušnín," uviedla.

Bombová hrozba sa nepotvrdila.

Polícia podľa hovorkyne prekontrolovala aj letiskovú plochu s budovou pri obci Bidovce v okrese Košice-okolie, odkiaľ štartujú malé vyhliadkové lety.

Prehľadali aj bratislavské letisko

Bezpečnostné opatrenia zahŕňali aj bratislavské letisko. "Z dôvodu nahlásenia hrozby bola na letisku vykonaná pyrotechnická prehliadka zo strany polície bez potreby evakuácie terminálu a obmedzenia leteckej prevádzky," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok