Rýchle lety z Bratislavy do Košíc v ohrození? Plán ministra dopravy narazil na odpor Európskej komisie

31.8.2024 16:19

Letecky z Bratislavy do Košíc za necelú hodinu a dvakrát týždenne. Plán ministra dopravy však narazil na problém s Európskou komisiou.

Priama letecká linka z Bratislavy do Košíc sa nateraz odkladá. Európska komisia nám totiž neschválila schému štátnej pomoci pre budúceho dopravcu.

"Tento nástroj nie je úplne správny, to znamená, nezamietla nám ho, ale nasmerovala nás na schému pomoci pri verejnom záujme. To znamená, ideme touto cestou, ktorá je trošku dlhšia, napriek tomu si myslíme, že do konca mesiaca september schému pomoci budeme mať schválenú," uviedol minister dopravy Jozef Ráž.

"Oceňujeme iniciatívu ministerstva dopravy pri rokovaniach s Európskou komisiou o službe vo verejnom záujme a že to podporí dopravcu takúto linku v budúcnosti z Bratislavy otvoriť," uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Demovičová.

Minister dopravy sa nechce vzdať leteckej linky medzi metropolami východu a západu. Argumentuje tým, že takéto spojenie medzi dvomi najväčšími mestami v akejkoľvek krajine je úplným štandardom.

Lety aspoň dvakrát do týždňa

"Ja sa budem snažiť, aby bola aspoň dvakrát do týždňa. Ideálne pondelky, piatky, aby sa medzi týmito mestami dalo povybavovať obchodné veci," dodal minister dopravy Jozef Ráž.

Spustenie tejto leteckej linky bola jednou z podmienok švédskej automobilky Volvo, ktorá pri Košiciach stavia fabriku pre výrobu svojich áut. Tie by sa mali začať vyrábať v roku 2026 ale do Göteborgu by sa mohlo už tento rok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok