Opozícia a obchodníci bijú na poplach: Po novele Trestného zákona stúpol počet krádeží. Na reálne čísla si však musíme počkať

Aj keď opozičné strany a niektorí obchodníci bijú na poplach, a tvrdia, že počet krádeží po novele Trestného zákona stúpol, polícia tvrdí, že nateraz je ešte predčasné hovoriť o náraste kriminality. Avizuje, že na čísla si budeme musieť počkať minimálne do polovice septembra.

Novela Trestného zákona spôsobuje posledné dni medzi politikmi vášnivé debaty. Kým jedna strana tvrdí, že počet krádeží po nej stúpol, druhá hovorí o unáhlených záveroch.

Novela platí len tri týždne

Policajné štatistiky však za minulý týždeň evidujú menej krádeží v obchodoch ako v rovnakom období v minulom roku. Keďže novela Trestného zákona ale platí len tri týždne, polícia bude presné čísla poznať až o mesiac. 

"Predpokladáme, že tá kriminality na úseku priestupkov stúpne ale z logického dôvodu, keďže novela podľa nich priniesla aj zmenu výšky škody, od ktorej sa odvíja hranica trestného činu," uviedol riaditeľ odboru poriadkovej polície PPZ, Stanislav Hromádka.

Väčšinu krádeží za minulý týždeň ale policajti nenapočítali vo vyššej hodnote, ako bola pôvodná hranica malej škody, čiže 266 eur. Išlo podľa nich len o zanedbateľné sumy rátané v centoch. 

Zlodejov je viac

Aj napriek neúplným číslam opozičné strany aj spolu s niektorými obchodníkmi varujú, že zlodejov je za posledné dni viac. Úprava trestného zákona podľa nich motivuje kradnúť. Tvrdenia však šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko odmieta.  

"Za ten krátky čas, odkedy platí novela, táto kriminalita narástla 5-násobne. 5-násobne za necelé tri týždne s tým, že policajti nestíhajú riešiť priestupky," povedal poslanec NR SR, Juraj Krúpa (SaS).

"Sme v kontakte s PPZ, žiadna takáto štatistika neexistuje, sú to lži. Sami to zo Zväzu obchodu potvrdili, že takáto situácia sa bude vyhodnocovať dlhšie," dodal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Susko zároveň tvrdí, že vyhláseniami opozície o tom, že sa kradnúť po novele trestného zákona oplatí, len sami nabádajú na krádeže. Výška hranice priestupkov a pokút sa bude skloňovať aj na septembrovej schôdzi parlamentu. SaS aj PS na ňu prídu s vlastnými návrhmi. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok