Doživotná renta pre generálneho prokurátora: Návrh poslanca Smeru podporuje aj minister spravodlivosti

31.8.2024 13:54

Doživotná renta vo výške 5-tisíc eur za štyri roky vo funkcii generálneho prokurátora. S týmto návrhom prišiel poslanec Smeru Daniel Karas. Minister spravodlivosti Boris Susko na tomto návrhu nevidí nič nezvyčajné. Rezort pripravuje podobnú úpravu aj z hľadiska sociálneho zabezpečenia sudcov.

"Poslanci majú zákonodarnú iniciatívu, samozrejme, ako aj vláda. Takže je to legitímny návrh, ktorý bude predmetom rokovaní Národnej rady," povedal Boris Susko minister spravodlivosti (Smer-SD).

Opoziční poslanci s návrhom nesúhlasia. Podľa kresťanských demokratov tento návrh nerieši požiadavky všetkých povolaní v justícii. Poslanci strany SaS zastávajú názor, že ide o legálnu korupciu.

"Otázka výsluhových dôchodkov prokurátorov je dlhodobo a silno rezonujúca v prokurátorskej obci a jej vyriešenie by bolo naplnením dlhoročných legitímnych očakávaní prokurátorov," uviedla v stanovisku Generálna prokuratúra SR.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba nie je fanúšik doživotných rent. Plne to vie pochopiť napríklad pri predsedovi vlády, ktorý túto funkciu zastával niekoľkokrát.

"Pokiaľ ide o to, že tu budeme dávať každému životné renty na iných pozíciách, ja som voči tomu trošku skeptický," uviedol Tomáš Taraba, (nominant SNS), minister životného prostredia.

Karasov návrh upravuje podmienky získania nároku na predčasné odchodné a výsluhový dôchodok pre prokurátorov. Generálny prokurátor by na neho mohol získať nárok po štyroch rokoch funkčného obdobia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok