Ministri sa nezhodli na doživotných rentách pre prokurátorov. Susko v tom nevidí problém, Taraba nápadu nefandí

28.8.2024 13:49

Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko považuje návrh o výsluhových dôchodkoch za legitímny. Fanúšikom nápadu však nie je minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Susko Taraba
Foto: TASR/Martin Baumann

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) nevidí nič nezvyčajné na návrhu poslanca Národnej rady SR Daniela Karasa (Smer-SD) o výsluhových dôchodkoch pre prokurátorov a generálneho prokurátora.

Po stredajšom rokovaní vlády Susko takisto povedal, že ministerstvo pripravuje obdobnú právnu úpravu aj z hľadiska sociálneho zabezpečenia sudcov.

„Poslanci majú zákonodarnú iniciatívu, samozrejme, ako aj vláda. Takže je to legitímny návrh, ktorý bude predmetom rokovaní národnej rady,“ povedal minister k poslaneckému návrhu novely zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry.

Taraba je skeptik

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po rokovaní vlády uviedol, že nie je fanúšik doživotných rent. Plne to vie pochopiť pri predsedovi vlády, ktorý už niekoľkokrát zastával túto funkciu. „Pokiaľ ide o to, že tu budeme dávať každému životné renty na iných pozíciách, ja som voči tomu trošku skeptický,“ zdôraznil.

Legislatívny návrh poslanca Karasa upravuje podmienky predčasného odchodného a výsluhového dôchodku prokurátorov. Návrh sa týka aj výsluhového dôchodku generálneho prokurátora, nárok naň by mohol získať po uplynutí štyroch rokov funkčného obdobia.

Pozrite si zhrnutie dnešného rokovania vlády:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok