V Mongolsku by mali Putina zatknúť, pravdepodobne sa na to nikto neodváži. Kremeľ sa spolieha na výborné vzťahy

30.8.2024 16:19 , Aktualizované: 30.8.2024 17:09

Voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi je vydaný zatykač za deportáciu ukrajinských detí do Ruska. Zatknúť by ho mali práve pri návšteve Mongolska, strach z toho ale Kremeľ nemá.

Vladimir Putin
Foto: TASR/AP

Kremeľ sa neobáva, že by ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi hrozilo zatknutie pri nadchádzajúcej návšteve Mongolska.

Podľa agentúry AFP to novinárom povedal prezidentov hovorca Dmitrij Peskov.

Stredoázijská krajina je členom Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý na Putina vydal vlani zatykač v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Zatykač za deportáciu detí

"Na obavy nie je žiadny dôvod. S našimi mongolskými priateľmi vedieme znamenitý dialóg. (...) Všetky aspekty návštevy boli samozrejme starostlivo pripravené," povedal Peskov bez ďalších podrobností.

Ukrajina už vyzvala na Putinovo zadržanie. „Žiadame mongolské orgány, aby splnili záväzný medzinárodný zatykač a odovzdali Putina Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu,“ napísalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na Telegrame.

Putin má Mongolsko navštíviť 3. septembra.

Pôjde o jeho prvú cestu do krajiny, ktorá podpísala rímsky status ICC od minulého marca, keď súd vydal na Putina zatykač kvôli deportáciám ukrajinských detí do Ruska.

Ruský prezident by mohol navštíviť aj Mexiko, viac v reportáži tu :

Zahraničným návštevám sa vyhýba

Kremeľ, ktorý ICC neuznáva, tieto obvinenia voči ruskému prezidentovi vždy dôrazne odmietal.

Už takmer rok a pol sa však Putin vyhýba niektorým zahraničným cestám, napríklad vynechal samit BRICS v Juhoafrickej republike v auguste 2023 a samit G20 v Indii vlani v septembri.

Mongolsko podpísalo rímsky štatút v roku 2000 a potom ho v roku 2002 ratifikovalo. Každý členský štát je povinný zatknúť na svojom území akúkoľvek osobu, na ktorú bol vydaný zatykač ICC.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok