Vojnového veterána Strmeňa okradol počas osláv SNP. Páchateľ je už v rukách polície, k činu sa priznal

30.8.2024 13:05 , Aktualizované: 30.8.2024 19:42

Banskobystrickým kriminalistom sa podarilo zadržať 30-ročného páchateľa, ktorý vykradol 29. augusta počas celonárodných osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici dom jedného z posledných žijúcich priamych účastníkov Povstania, 96-ročného Vladimíra Strmeňa.

Muž s bohatou trestnou minulosťou sa k skutku priznal. Informoval o tom v piatok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Jozef Môcik.

Známa firma medzi zlodejmi

"Pri krádeži, ku ktorej došlo vo štvrtok (29. 8.) v popoludňajších hodinách, boli odcudzené rôzne veci, prsteň, medaily hodnotné pre pána Strmeňa a finančná hotovosť vo výške 200 eur. Na základe kamerových záznamov, ktoré boli stiahnuté v blízkosti miesta spáchania činu, sa podarilo pracovníkom kriminálnej polície objasniť a stotožniť páchateľa skutku, ktorý bol zadržaný. Na základe priznania tieto veci vydal okrem finančnej hotovosti, ktorú už nemal," uviedol Môcik s tým, že polícia aktuálne vykonáva procesné úkony.

Páchateľ pochádza podľa informácii Policajného zboru z Banskej Bystrice a bol už viackrát súdne trestaný. "Zakaždým išlo o majetkovú trestnú činnosť a už dlhé roky," dodal.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže a prečinu porušovania domovej slobody.

Vykradol ho počas osláv SNP

Dom vojnového veterána Vladimíra Strmeňa vykradli. Stalo sa tak počas toho, ako bol na oslavách SNP. Zlodej zrejme vedel, že nebude doma a jeho dom zostane prázdny. Policajti páchateľa už vypátrali.

Vnútri domu 96-ročného priameho účastníka Slovenského národného povstania narobil zlodej neporiadok. Ukradol mu peniaze aj zlatý prsteň, ktorý tam nechala vnučka vojnového veterána. Informoval o tom portál noviny.sk.

"Vykradli mojej vnučke veci. Ona je tu na dovolenke do nedele. Prišli sme z oslavy a boli sme prekvapení z toho všetkého. Videl nás na obrazovke v televízii tak mal čas. Prehliadol celý dom," opísal pán Strmeň pre portál.

Po páchateľovi od rána pátrali

Pred banskobystrickým domom Strmeňa od rána stáli policajné autá. Na miesto prišli kriminalisti aj policajný technik. Zaisťovali stopy, ktoré pomohli k odhaleniu páchateľa.

Po intenzívnom pátraní sa im podarilo vypátrať páchateľa, ktorý je podozrivý z tohto trestného činu. Ako prvá o tom informovala televízia JOJ.

Podľa informácií od polície, počas domovej prehliadky u podozrivého muža našli viaceré veci, ktoré jednoznačne patrili Vladimírovi Strmeňovi.

Krajská a okresná kriminálna polícia následne muža zadržala a predviedla na políciu, kde bude čeliť ďalšiemu vyšetrovaniu.

Prezident označil čin za hyenizmus

Prezident Peter Pellegrini čin na sociálnej sieti označil za hyenizmus a dúfa, že páchateľov stihne spravodlivý trest.

"V Banskej Bystrici sa našli hyeny, ktoré využili prítomnosť hrdinu SNP Vladka Strmeňa na celodennom programe. Vlámali sa do jeho domu a odcudzili vzácne a hodnotné veci. Je to odsúdeniahodný, naozaj hnusný zločin. Vyzývam tých, ktorí to urobili, aby našli spôsob, ako mu vrátiť tieto veci, pretože je zvrátené, ak sa niekto vláme počas osláv k jednému z hrdinov, ktorí bojovali za našu slobodu. Hanba vám," uviedol Pellegrini.

Krádež v dome vojnového veterána ostro odsúdil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Zdôraznil, že takéto zbabelé činy nebude tolerovať.

"Vladimír Strmeň, ktorý sa počas celého svojho života statočne staval na obranu nášho národa, sa stal obeťou hanebného činu. Niekto sa opovážil vniknúť do jeho bytu, ukradnúť mu finančnú hotovosť a cenné vyznamenania, ktoré sú symbolom jeho odvahy a oddanosti. Páchateľ týmto nechutným činom pošpinil jeho domov a odkaz, za ktorý pán Strmeň bojoval," reagoval minister s tým, že podobné konanie je absolútne neprijateľné a bude rázne vyšetrené.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok