Chýbajúcich policajtov rátame v tisícoch, minister vraj nič nerobí. Je evidentné, že nerozumie tomu čo hovorí, odkázal Spišiak

Opozičné hnutie PS sa na tlačovej besede vyjadrilo k situácii v Policajnom zbore. Slovensku vraj chýbajú obrovské množstvá policajtov a kroky ministra vnútra stav len zhoršujú.

V Policajnom zbore (PZ) chýbajú tisíce policajtov. Ďalší svoj odchod zvažujú. Na tlačovej konferencii to v piatok vyhlásili predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS). Konanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) aj celej vlády podľa nich stav len zhoršuje.

Minister sa podľa poslanca Národnej rady SR a bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka (PS) policajtom počas volebnej kampane vyhrážal a označoval ich za zločincov.

„A toto tí policajti, ktorí chcú bojovať so zločinom, chcú zachraňovať hodnoty, verejný záujem, cítia ako vyhrážku aj im osobne,“ vyhlásil Spišiak s tým, že policajti často nevidia reálnu perspektívu, a preto sa rozhodnú odísť do civilu.

Podpora pre koaličný návrh

Bývalý policajný prezident si myslí, že príplatky pre bezpečnostné zložky z dielne ministerstva vnútra by hnutie v parlamente malo podporiť.

Opoziční politici však dodali, že zdvihnutie príplatkov a valorizácia výsluhového dôchodku nie sú systémové opatrenia.

Spišiak informoval, že o situácii v polícii chcel hovoriť aj priamo s ministrom vnútra. Ten sa mu podľa jeho slov späť neozval.

Spišiak v Téme

Bývalý policajný prezident sa k situácii vyjadril aj v relácii Téma. Spišiak hovorí, že policajtom chýba perspektíva pre kariérny rast a boja sa tiež, že sa po zmenách vyplývajúcich z novely Trestného zákona, zvýši ich pracovný nápor.

„Nie všetci policajti sú ochotní na svojich chrbtoch niesť nevraživosť občanov,“ tvrdí Spišiak a vysvetľuje, že bežní ľudia by mohli zodpovednosť za zvýšenú kriminalitu prisudzovať práve policajtom. Dodáva však, že nejde o jediný dôvod.

Ministrovi vnútra tiež vyčíta, že zabudol na mladých príslušníkov Policajného zboru. „Sú uviaznutí v systéme,“ kritizuje Spišiak.

Člen hnutia PS tvrdí, že Šutajovi Eštokovi vždy prial, aby sa stal ministrom vnútra a „ukázal, ako sa to robí“. „Teraz už je ministrom, už nie je volebná kampaň a treba prijímať opatrenia už od začiatku,“ hovorí Spišiak. Dodáva, že Šutaj Eštok je zároveň predsedom strany Hlas-SD a je tým pádom vraj najsilnejší minister vnútra v histórii.

„Už keď chcel odvolávať predošlého ministra vnútra, bolo evidentné, že sa nerozumie tomu čo hovorí,“ tvrdí Spišiak na margo odvolávania exministra vnútra Romana Mikulca.

Pozrite si kompletnú epizódu relácie Téma:

Pokus zakryť škandál, tvrdí ministerstvo vnútra

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) zareagovalo na tlačovú konferenciu Progresívneho Slovenska (PS) kriticky, pričom obvinilo predsedu PS Michala Šimečku z pokusu odvrátiť pozornosť od vlastných údajných škandálov týkajúcich sa financovania jeho rodiny z verejných zdrojov.

Ministerstvo tiež upozornilo na údajne negatívne dôsledky politiky bývalého poradcu ministra vnútra, Jaroslava Spišiaka, počas rokov 2020-2023, vrátane odchodu veľkého počtu policajtov zo zboru.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zdôraznil, že na rozdiel od svojich predchodcov vraj trávi čas priamo v teréne a pravidelne sa stretáva s policajtmi po celom Slovensku. Ministerstvo vnútra v reakcii zdôraznilo, že za posledné roky odišlo zo zboru značné množstvo policajtov, pričom najviac z nich opustilo svoje posty práve počas rokov 2020 a 2021.

V reakcii na tieto problémy ministerstvo predstavilo niekoľko opatrení na stabilizáciu Policajného zboru. Medzi najvýznamnejšie patrí vyplatenie jednorazových odmien a plánované zvýšenie príspevku na bývanie pre policajtov od januára 2025. Ministerstvo tiež zavádza náborový príspevok vo výške 5000 eur pre nových príslušníkov a rovnaký stabilizačný príspevok pre policajtov s minimálne 20-ročnou službou.

Okrem toho sa plánujú zmeny v podmienkach prijímacieho konania, ktoré by mali viac reflektovať reálnu prácu policajta. Ministerstvo tiež pripravuje masívnu náborovú kampaň a zlepšenie pracovných podmienok pre policajtov aj civilných zamestnancov, vrátane modernizácie techniky a rekonštrukcie policajných staníc.

Na situáciu reagoval aj policajný prezident

„Je to dlhodobý problém, aj v rámci V4,“ tvrdí prezident Policajného zboru Ľubomír Solák na tlačovej besede, ktorou PZ reaguje na aktuálne vyjadrenia opozície. „Je to spôsobené aj tým, aký má pohľad súčasná generácia na prácu v polícii, a, samozrejme, aj finančným ohodnotením aj tým, čím sa polícia musí zaoberať,“ zhrnul Solák.

„Ku dnešnému dňu evidujeme okolo 1 100 odchádzajúcich policajtov, toto číslo sa však pravdepodobne zmení v septembri,“ hovorí policajný prezident a vysvetľuje, že práve do septembra si môžu príslušníci zboru podať žiadosť o valorizáciu.

„Sme si vedomí, že to treba riešiť. Najmä zastabilizovať policajtov, ktorí sú ochotní zostať a treba tiež zlepšiť nábor,“ hovorí Solák. Upozorňuje však, že pôjde o dlhší proces. Ako príklad používa zdravotnú prehliadku, ktorú musí podstúpiť každý uchádzač o miesto v Policajnom zbore. „Len vstupná prehliadka môže trvať aj dva až tri mesiace, kým uchádzač dostane termín“ vysvetľuje Solák a hovorí, že tento proces je potrebné skrátiť.

„Je to téma aj na pána ministra. Kto to zaplatí? Uchádzač alebo štát?“ hovorí o zmenách vo vyšetreniach prezident.

Dodáva však, že problémov je viac, napríklad aj bežné nosenie okuliarov, kvôli ktorému sa mnoho uchádzačov nedostane do PZ. „Hľadáme riešenia aj tu, aby sme nemuseli toľkých ľudí eliminovať,“ tvrdí Solák a dodáva, že podobným problémom sú aj intolerancie na potraviny či vyšší krvný tlak.

„So súčasnou bežnou výpovednou lehotou v inej práci môže trvať nábor jedného uchádzača aj 7-8 mesiacov. Toto sa musí zmeniť,“ konštatuje prezident PZ.

Solák hovoril aj o iných zmenách, ktoré by mohli prácu policajtov zatraktívniť. Spomenul napríklad zrovnoprávnenie príspevkov na bývanie, ale aj spoločnú iniciatívu so slovenskými železnicami, ktorá by mohla zabezpečiť vlakovú prepravu pre príslušníkov PZ zadarmo.

„Určite to nie je otázka 2-3 mesiacov,“ upozornil na záver Solák.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok