Policajti pripomínajú nespokojnosť. Sľubované príplatky ich problémy nevyriešia

Niektorí policajti dávajú o sebe opäť vedieť. Sťažujú sa na nízke platy aj na to, že ich je málo. Odkazujú, že sľubované príplatky ich problémy nevyriešia.

Približne 800 podpisov má mať petícia, ktorú na ministerstvo priniesol policajt z Topoľčian. Spoločne s kolegami z celého Slovenska chcel takto upozorniť na to, že podmienky pre policajtov sú stále zlé. 

"Je to osobná iniciatíva ľudí, ktorí sa tam chcú na tom podieľať, majú záujem niečo zlepšiť, niečo posunúť dopredu. Tak to bola osobná iniciatíva, žiadne odbory," uviedol príslušník PZ SR Štefan Birmon.

Odborári pritom na situáciu v zbore upozorňujú dlhodobo. Kritizujú nielen nízke platy, ale aj zlé materiálne podmienky. 

Časť policajtov svoju nespokojnosť vyjadrila ešte na konci júna. Na ruky si vtedy pripínali čierne pásky. Práve tie mali symbolizovať podmienky, v ktorých policajti pracujú. Poukazovali najmä na plesnivé budovy či staré uniformy.

"Plne rozumiem frustrácii ľudí, ktorí tu slúžia a ktorí slúžili najmä posledných tri a pol roka, keď sa o policajný zbor nestaral nikto," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Nemôže tvrdiť, že prevzal rezort v zlom stave, keďže keď ho zobral do svojich rúk, tak policajti nenosili čierne pásky, ani neodchádzali hasiči a horskí záchranári. Tí odchádzajú až teraz," oponoval bývalý minister vnútra Roman Mikulec (SLOVENSKO).

Príplatok nič nevyrieši

Na celom Slovensku chýba takmer 3-tisíc policajtov. Číslo sa do konca roka ešte zvýši. Každý mesiac totiž zo zboru odchádzajú stovky ďalších. 

"Práve preto, že sú nespokojní s vedením ministerstva, sú nespokojní s personálnymi výmenami," dodal Mikulec.

"Nemusia mi nosiť petície, ja o ich frustrácii viem, ale nenechám to len tak. Tie veci postupne riešim," obhájil sa Šutaj Eštok.

Od budúceho roka majú policajti dostať 200-eurový príspevok na bývanie. Nových má zase prilákať náborový bonus 5-tisíc eur a tých najskúsenejších má v zbore udržať stabilizačný príspevok tiež vo výške 5-tisíc. 

"Som tu 23 rokov, viac ako 23 rokov a mňa tá 5-tisícová v hrubom nejaká motivačná odmena vôbec nepresvedčila. Lebo keby som odišiel dnes, tak na valorizácii dôchodku by som zarobil oveľa viac ako 5-tisíc v hrubom, ktoré možno dostanem. Ešte nie sú známe ani podmienky," negatívne reagoval na príspevok Birmon.

Nárok na výsluhový dôchodok majú všetci policajti, ktorí odslúžili 25 rokov. Práve jeho vidina môže za najviac výpovedí v tomto roku. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok