NAKA zanikne v septembri. Nahradí ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite a ďalšie dva útvary, potvrdil šéf polície

16.8.2024 12:39

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zanikne prvého septembra. Nahradia ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála.

NAKA
Foto: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry

Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák to potvrdil v novinách Polícia, ktoré vydáva Odborový zväz polície v Slovenskej republike.

ÚBOK

Súčasťou ÚBOK bude protizločinecká jednotka, protikorupčná jednotka, jednotka finančnej polície, jednotka finančného vyšetrovania a analytických činností a odbor podpory riadenia, vysvetlil policajný prezident.

"Tieto útvary budú vyšetrovať najzávažnejšie formy páchania kriminality vyžadujúce si vykonanie zložitého vyšetrovania. Odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejšej trestnej činnosti, akou je aj korupcia, je naďalej jednou z priorít polície," povedal Solák.

Počet príslušníkov, ktorí vyšetrujú prípady spadajúce pod európsku prokuratúru, a povaha ich práce podľa neho zostanú zachované. Presun na krajské a okresné útvary PZ sa podľa neho dotkne asi 100 príslušníkov, ktorí sú na NAKA zaradení. Tvrdí, že zmeny im boli vopred komunikované.

Reorganizácia

Policajný prezident vyhlásil, že cieľom reorganizácie je účelné a efektívne rozloženie síl PZ. Zmeny by podľa neho mali pomôcť útvarom, ktoré bojujú s nedostatkom policajtov.

V rámci prvej fázy reorganizácie polície vznikla nová pozícia viceprezidenta PZ pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Funkciu od prvého mája zastáva Rastislav Polakovič.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok