Mravnostná polícia zaúradovala. Taliban zakázal v Afganistane MMA, podľa neho ide o príliš násilný šport

30.8.2024 10:40

Afganské vládnuce hnutie Taliban zakázalo zmiešané bojové umenia (MMA), ktoré podľa neho nie je v súlade s islamským právom. Tieto bojové umenia sú príliš násilné a predstavujú riziko smrti, uviedol podľa agentúry Reuters tento týždeň predstaviteľ Talibanu v afganskej televízii TOLO.

UFC_305_Mixed_Martial_Arts641485.jpg
Foto: TASR/AP

Nariadenie vydala mravnostná polícia, ktorá spadá pod ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti.

"Bolo zistené, že tento šport je problematický vzhľadom na islamské právo šaría a má mnoho aspektov, ktoré sú v rozpore s islamom," napísal agentúre AFP vo svojom vyjadrení úrad Talibanu, ktorý má na starosti šport.

MMA je bojový šport umožňujúci kopy, údery, zápas v stoji aj na zemi za použitia techník rôznych bojových umení a športov. Medzi mladými ľuďmi v Afganistane je MMA veľmi populárny a v dvoch dekádach pred návratom Talibanu k moci v roku 2021 si zmiešané bojové umenia získali vášnivú miestnu fanúšikovskú základňu.

Tvrdý tlak

Tento šport čelil od nástupu hnutia k moci tvrdému tlaku. Zápasy boli fakticky postavené mimo zákona v roku 2021, keď Taliban zakázal "rany do tváre", uviedol server BBC News.

Niektorí bojovníci sa tiež sťažovali na vyhrážky a prenasledovanie zo strany predstaviteľov Talibanu, hoci pri niektorých príležitostiach urobili úrady výnimku.

V roku 2022 bolo bojovníkovi Ahmadovi Valímu Hotakovi umožnené usporiadať tlačovú konferenciu v afganskej metropole Kábul pred jeho zápasom v Rusku, ktorý potom vyhral. Pri návrate do Afganistanu ho privítali zástupcovia vlády a pózovali s ním pred fotografmi. Väčšina bojovníkov ale už dávno Afganistan opustila, píše BBC.

Popularita MMA globálne rýchlo rastie a objavili sa už diskusie o tom, či by sa zmiešané bojové umenia mohli stať v budúcnosti olympijským športom. Medzinárodný olympijský výbor MMA v tejto chvíli neuznáva, okrem iného kvôli obavám o bezpečnosť bojovníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok