Taliban zaviedol nové morálne zákony. Vzťahujú sa iba na rasové menšiny a ženy

23.8.2024 16:57

Taliban zaviedol nové morálne zákony. Od nariadenia úplného zahalenia ženských tiel až po zákaz ich spevu na verejnosti, a tak táto organizácia už dlhšie pľuje ľudským právam v Afganistane do tváre.

Taliban prevzal oficiálne kontrolu nad Afganistanom pred tromi rokmi, keď sa z krajiny stiahli po dvoch desaťročiach americkí vojaci. Odvtedy začal so systematickým potláčaním ľudských práv.

Krajina, kde takmer polovica populácie nemá isté jedlo trikrát za deň, sa rozhodla riešiť morálku a mravnosť. Tá sa vzťahuje iba na rasové menšiny a ženy.

Taliban nariadil ženám, že telo a tvár na verejnosti musia mať pokryté, oblečenie nemôže byť tenké, krátke alebo tesné. Ženy sa za každú cenu musia vyhnúť pokušeniu a pokúšaniu druhých.

Zákaz spevu aj diskriminácia pre oholených mužov

Nové pravidlá majú aj rasový nádych. Ministerstvo morálky napríklad prepustilo vyše 280 príslušníkov bezpečnostných síl za to, že im nerastie brada. Toto pravidlo je podľa niektorých pozorovateľov skôr zamerané na afganské menšiny stredo-ázijského pôvodu.

Ďalšie pravidlá sú ešte viac bizarnejšie. Taliban zakázal zvuk ženských hlasov na verejnosti či spev ženských hlasov, ale napríklad aj čítanie na verejnosti. Muži tiež napríklad nemôžu voziť ženy v autách bez mužského sprievodu.

Pravidlá platia aj pre médiá, ktoré podľa islamského práva šaría nemôžu zverejňovať obrázky živých bytostí. Medzinárodné organizácie už od roku 2021 opakovane kritizujú Taliban za to, že najmä ženy a dievčatá zbavuje ľudských práv a ich dôstojnosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok