Ukrajina prišla o prvú stíhačku F-16, údajne išlo o chybu pilota. Letectvo potvrdilo, že haváriu neprežil

29.8.2024 16:56 , Aktualizované: 29.8.2024 21:20

Ukrajina v pondelok (26. 8.) prišla o jedno z amerických stíhacích lietadiel F-16. Informoval o tom vo štvrtok denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Americký činiteľ tvrdí, že lietadlo nezostrelili Rusi, ale havarovalo pravdepodobne v dôsledku chyby pilota. Prvé stíhačky F-16 dorazili na Ukrajinu podľa správ médií v júli.

K nehode došlo v období masívneho ruského ostreľovania, ale prvé správy naznačujú, že stíhačka nebola zostrelená, uviedol WSJ.

„Nehoda bola s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom chyby pilota,“ dodal denník.

Ukrajinci správu potvrdili

Ukrajinské vzdušné sily následne potvrdili správy médií o pondelňajšej strate prvej stíhačky F-16, ktorú Ukrajina dostala od Západu na obranu pred ruskou inváziou.

Pilot, ktorý odrážal útok ruských rakiet a dronov, zahynul. Vzdušné sily ho oslavovali ako hrdinu, ktorý zachránil ukrajinské životy za cenu svojho vlastného, informoval denník Ukrajinska pravda.

Pilot pri havárii zahynul

"Pri obrane našej krajiny zahynul pilot Ozbrojených síl Ukrajiny Oleksij Mes," uviedli vzdušné sily a oslavovali pilota ako hrdinu, ktorý položil svoj život pri ochrane životov Ukrajincov. Uviedlo, že počas svojej poslednej misie zničil tri riadené strely a jeden útočný dron. Pohreb pilota sa konal ešte vo štvrtok.

Ukrajina tento týždeň prvýkrát nasadila do bojov stíhačky F-16, takže zničenie prvého stroja je pre Ukrajinu veľkou ranou. Kyjev sa už dlho usiloval o dodávku amerických stíhačiek.

Západní spojenci prisľúbili Ukrajine 80 stíhačiek F-16, ale WSJ uvádza, že zatiaľ bolo dodaných šesť. To zodpovedá počtu vycvičených ukrajinských pilotov, ktorí sú schopní na lietadlách lietať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok