Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba: Kyjev už niekoľkokrát ukázal, že dokáže Rusko poraziť

29.8.2024 12:35 , Aktualizované: 29.8.2024 19:29

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok (29. 8.) v Bruseli vyhlásil, že krajiny EÚ musia zrušiť obmedzenia týkajúce sa používania zbraní poskytnutých Ukrajine.

Uviedol, že Ukrajinci musia mať možnosť zamieriť na miesta, odkiaľ ich Rusi bombardujú a ostreľujú.

Borrell hovoril s novinármi pred neformálnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorého hlavnou témou bude situácia na Ukrajine.

Na zasadnutí sa zúčastňuje aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

„Musíme zrušiť obmedzenia týkajúce sa zbraní a umožniť Ukrajincom zamerať sa na ciele, odkiaľ ich bombardujú Rusi,“ povedal Borrell počas spoločného vyhlásenia s Kulebom.

Len v pondelok podľa neho Rusko vyslalo na ukrajinské mestá viac ako 300 rakiet a dronov.

Je podľa neho jasné, že Rusi ničia infraštruktúru

„Je jasné, že chcú zničiť elektrickú infraštruktúru krajiny pred nadchádzajúcou zimou,“ povedal šéf diplomacie EÚ a dodal, že zasiahnuté boli aj viaceré nemocnice a zdravotnícke zariadenia. Borrell uviedol, že Rusko chce prinútiť Ukrajinu k úplnej kapitulácii.

Kuleba však povedal, že Ukrajina už niekoľkokrát ukázala, že dokáže Rusko poraziť, ale potrebuje pomoc a podporu svojich spojencov.

Kľúčové je podľa neho aj získanie povolenia na zásah proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

„Ide väčšinou o miesta, odkiaľ sa vysielajú strategické bombardéry, ktoré útočia na ukrajinských vojakov, občanov a kritickú infraštruktúru,“ vysvetlil ukrajinský minister.

Bez zavedenia obmedzení môžu podľa neho Ukrajinci oveľa účinnejšie zabrániť Rusku v útokoch, ako aj zlepšiť situáciu ukrajinských vojakov na bojiskách.

Chce diskutovať o meškaní dodávok pomoci

Šéf ukrajinskej diplomacie by chcel s ministrami diskutovať aj o meškaní dodávok vojenskej pomoci, čo je ďalší závažný problém, ktorý trápi Kyjev.

„Medzi oznámeniami o dodávkach pomoci a ich skutočným doručením sú obrovské oneskorenia,“ povedal Kuleba.

Celé vojenské plánovanie a výpočty o tom, čo môžu vojaci použiť na bojisku, sú potom podľa neho veľmi zložité.

„Ďakujem za všetku podporu. Zároveň však vyzývame našich partnerov, aby dodržali svoje sľuby a dodali sľúbené vybavenie,“ dodal.

Spomenul aj systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré viaceré krajiny sľúbili, ale zatiaľ nedodali.

Na stole sú aj ďalšie témy

Počas štvrtkového pracovného obeda je naplánovaná diskusia so šéfom tureckej diplomacie Hakanom Fidanom. Turecko takéto stretnutie neuskutočnilo už niekoľko rokov. Ministri s ním majú diskutovať o situácii na Blízkom východe.

Ďalšími témami na programe sú situácia vo Venezuele po tamojších prezidentských voľbách, ktorých výsledky Európska únia neuznala. Ministri by si mali vypočuť vyhlásenie priamo od prezidentského kandidáta Edmunda Gonzáleza, ktorý podľa výsledkov volieb zverejnených opozíciou jasne zvíťazil.

Neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, tzv. Gymnich, sa malo pôvodne konať v Budapešti a hostiteľom malo byť maďarské predsedníctvo. Borrell však v júli oznámil, že stretnutie sa bude konať v Bruseli.

Bola to reakcia na postoj Maďarska k vojne na Ukrajine a správanie premiéra Viktora Orbána, ktorý začiatkom júla navštívil Rusko a Čínu a rokoval s tamojšími lídrami. Borrell tiež označil za úplne neprijateľné maďarské vyhlásenia, že EÚ podporuje vojnu.

Európska komisia v júli oznámila, že vzhľadom na vývoj od začiatku maďarského predsedníctva v Rade EÚ plánuje bojkotovať neformálne stretnutia ministrov a namiesto členov komisie na ne vysiela len vysokých úradníkov.

Podobne sa aj niektoré krajiny EÚ rozhodli vysielať na zasadnutia len nižších úradníkov, a nie ministrov.

Pozrite si aj reportáž o stretnutí šéfov diplomacií EÚ:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok