Žene zlyhávalo srdce, sused k nej sanitku nepustil. Ste na mojom pozemku, kričal na záchranárov

Šokujúci prípad ľudskej zloby zaznamenali v uplynulých dňoch zdravotníci v obci Hvozdná v Zlínskom kraji. Kým bojovali o život staršej ženy v jej rodinnom dome, jej sused zablokoval sanitku svojím autom na príjazdovej ceste.

záchranka
Foto: Facebook/Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje

Muž ako dôvod uviedol, že záchranári sú na jeho pozemku. "Naša posádka nedávno vyrazila do Hvozdnej na záchranu seniorky vo vážnom zdravotnom stave. Žene zlyhávalo srdce. V momente, keď záchranári doslova bojovali o jej život vo vnútri domu, sanitku zablokoval majiteľ príjazdovej cesty," napísali záchranári na Facebooku.

Stratili päť dôležitých minút

Vodič sanitky sa s nosidlami nemohol dostať k pacientke. Muž trval na tom, že je to jeho pozemok a záchranári tam nemajú čo robiť.

Hádkou a blokovaním sanitky však spôsobil, že posádka stratila približne päť minút, keď už mohla byť s pacientkou na ceste do nemocnice.

Hovorkyňa záchrannej služby Zlínskeho kraja Gabriela Netopilová Sluštíková vo štvrtok pre portál Novinky.cz uviedla, že záchranári nekontaktovali políciu. "Rozhodli sme sa prípad zverejniť, aby si ľudia s podobnými sklonmi správania mohli uvedomiť, čo robia," uviedla hovorkyňa s tým, že nikto z nás nevie, kedy bude potrebovať pomoc niektorej zo záchranných zložiek.

"Veríme však, že väčšina ľudí je stále ohľaduplná a chápe núdzový charakter situácie pri záchrane ľudského života," dodala na záver Sluštíková.

Vstup na cudzí pozemok je pre záchranárov povolený

Českí záchranári upozornili, že zákon o záchrannej zdravotnej službe hovorí: "Členovia záchranných skupín sú oprávnení vstupovať do cudzích objektov, obydlí a na cudzí pozemok za účelom poskytovania prednemocničnej neodkladnej starostlivosti, ak sa tam podľa dostupných informácií nachádza osoba, ktorej sa má poskytnúť prednemocničná neodkladná starostlivosť."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok