S vodou to nepreháňajte, môžete sa otráviť. Príznaky sú rovnaké ako pri úpale, upozorňujú lekári

13.8.2024 05:45

Keď John Putnam v júni kosil trávnik, teplota v meste Round Rock v Texase sa blížila k 38 stupňom Celzia. V tom čase vypil 74-ročný pracovník údržby viac ako 11 litrov vody v priebehu piatich hodín v presvedčení, že mu pomôže prežiť horúci pracovný deň. Keď sa vrátil domov, pocítil bolesť na hrudníku a ťažko dýchal, uvádza denník The Wall Street Journal.

Voda fľaša pitie
Foto: Profimedia (ilu)

Keďže sa mu stav nezlepšoval, išiel do nemocnice s tým, že má asi infarkt. Na jeho prekvapenie to bolo niečo iné: otrava vodou.

"Ani som nevedel, že niečo také existuje," priznáva Putnam a dodáva, že bol presvedčený, že pravidelným prísunom tekutín svojmu telu len pomáha.

So športom opatrne

Pitie vody je pre fungovanie organizmu dôležité, najmä v letnom období. Príjem veľkého množstva tekutín krátkom čase však môže spôsobiť zmätenosť, nevoľnosť, zvracanie a v závažných prípadoch aj záchvaty alebo smrť.

Niektorí vedci tvrdia, že problém s nadmernou hydratáciou v posledných rokoch narastá, pretože stále viac ľudí v horúčavách športuje, avšak časté teplotné výkyvy ako aj opakované používanie rovnakých fliaš organizmu neprospievajú.

"Ľudia sa neustále obávajú, že pijú málo, že sú dehydrovaní a že tekutiny musia pravidelne dopĺňať," hovorí Colleen Muñozová z Hartfordskej univerzity ad dodáva, "že zvyčajne to tak nie je."

Príznaky ako pri úpale

Otrava vodou nie je tak známa ako dehydratácia. Z toho dôvodu môže byť ťažké včas odhaliť príznaky, ktoré sa podobajú vyčerpaniu z tepla alebo úpalu.

Pitie veľkého množstva vody v krátkom čase môže viesť k hyponatriémii, pri ktorej koncentrácia sodíkových iónov (Na+) v krvi klesne pod určitú úroveň. Tento stav je veľmi nebezpečný, keďže môže spôsobiť opuch mozgu. Ten následne tlačí na určité jeho časti a môže vyústiť až do kómy, záchvatov alebo spôsobiť smrť.

Extrémna záťaž pre obličky

Počas nadmerného príjmu vody musí telo bojovať aj s udržaním správnej hladiny sodíka a elektrolytov, ktoré zabezpečuje rovnováhu tekutín v bunkách. "Obličky zvládnu približne jeden liter vody za hodinu," upozorňuje biochemik a molekulárny biológ Thunder Jalili z Univerzity v Utahu.

Podľa nefrológov sa môže hyponatriémia vyskytnúť aj pri niektorých ochoreniach, ako je zlá funkcia obličiek alebo zlyhanie srdca a pečene.

Aké množstvo je primerané?

Lekári vo všeobecnosti odporúčajú, aby ľudia pili toľko, aby necítili smäd. Národná akadémia vied, inžinierstva a medicíny USA odporúča, aby ženy denne skonzumovali 11,5 šálky tekutín (približne 2,76 litra) a muži 15,5 šálky tekutín (3,72 litra) vo forme vody, iných nápojov a jedla. Odporúčané množstvo je však individuálne.

Plavčík pravdepodobne potrebuje vypiť viac ako počítačový programátor v klimatizovanej kancelárii. Pre dospelých platí pravidlo, že by mali vypiť osem pohárov vody denne, ale množstvo sa líši od veku a veľkosti človeka, jeho aktivity a prostredia, v ktorom žije.

Je to individuálne

Športovci by mali dbať na pravidelný prísun tekutín a solí, ktoré strácajú pri potení, a to nielen pitím vody, ale aj dopĺňaním elektrolytov a slaného občerstvenia.

Pred odchodom do horúceho počasia odborníci odporúčajú naplniť fľašu vodou, pridať do nej štvrť čajovej lyžičky soli a zmes elektrolytov. Takto pripravená tekutina nezaťaží telo a môžete ju popíjať počas celého dňa.

Pozrite si reportáž o rizikách klímy z 10. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok