Extrémne horúčavy predstavujú výzvu pre zdravie, vie to aj umelá inteligencia. Pozrite si jej rady, ako ich zvládnuť

Na Slovensko dorazili tropické teploty. Vo viacerých okresoch Slovenska treba počas stredy rátať s vysokými teplotami. Výstrahy prvého a druhého stupňa v tejto súvislosti vydal aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

teplo, voad
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Letné horúčavy so sebou prinášajú okrem slnečných lúčov aj zdravotné riziká, pripomína Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) v informačnom materiáli. Ohroziť môžu najmä zdravie zraniteľných skupín, ako sú starší ľudia, tehotné ženy, malé deti, dlhodobo chorí, ľudia s nadváhou a tí, ktorí užívajú určité lieky.

Horúčavy spôsobujú zdravotné problémy, ako dehydratáciu, úpal, prehriatie a kolaps organizmu, varuje ÚVZ SR.

To, akou dôležitou je ochrana pre teplom, vie aj umelá inteligencia. Tej sme sa spýtali, ako sa chrániť pred teplom.

Prečítajte si 10 tipov umelej inteligencie na ochranu pred horúčavami.

•Pitie dostatočného množstva vody: Udržiavajte hydratáciu pitím veľkého množstva vody, aj keď necítite smäd. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu, ktoré môžu spôsobiť dehydratáciu.

•Nosiť ľahké oblečenie: Oblečte sa do ľahkých, voľných a svetlých odevov, ktoré umožňujú prúdenie vzduchu a odrážajú slnečné lúče.

•Použitie opaľovacích krémov: Aplikujte opaľovací krém s vysokým SPF (minimálne 30) na všetky odkryté časti tela, aby ste sa chránili pred škodlivým UV žiarením.

•Vyhýbanie sa priamemu slnečnému žiareniu: Snažte sa zostať v tieni počas najhorúcejšej časti dňa (zvyčajne medzi 11:00 a 15:00). Ak je to možné, vyhýbajte sa priamemu slnku.

•Používanie ochranných pomôcok: Noste klobúky so širokým okrajom, slnečné okuliare s UV ochranou a ochranné odevy.

•Klimatizované prostredie: Ak je to možné, zotrvajte v klimatizovaných priestoroch. Používajte ventilátory a klimatizáciu na udržiavanie príjemnej teploty v interiéri.

•Studené obklady a sprchy: Chladenie tela pomocou studených obkladov, chladných spŕch alebo kúpania v bazéne môže pomôcť udržať telesnú teplotu pod kontrolou.

•Obmedzenie fyzickej aktivity: Snažte sa minimalizovať fyzickú námahu počas najhorúcejších častí dňa. Ak musíte cvičiť, robte to v ranných alebo večerných hodinách, keď je chladnejšie.

•Pozor na rizikové skupiny: Zvláštnu pozornosť venujte deťom, starším ľuďom a ľuďom so zdravotnými problémami, ktorí sú viac ohrození tepelnými ťažkosťami.

•Informácie o počasí: Sledujte predpovede počasia a varovania pred extrémnymi teplotami, aby ste mohli plánovať svoje aktivity podľa aktuálnych podmienok.

Potrebu dodržiavania pitného režimu zdôrazňujú aj odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR.

"Odporúča sa vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až tri litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia," ozrejmili odborníci.

Pozor na stravu či úpal

Pozor si treba dávať aj na stravu. Mala by byť ľahko stráviteľná a s nižšou energetickou hodnotou. "Organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Súčasne však strava musí poskytovať dostatok živín," podotkli odborníci. Ľudia by mali byť podľa nich obozretní aj pri príprave a skladovaní potravín.

ÚVZ na ľudí tiež apeloval, aby nepodceňovali riziko úpalu a úžehu. "Pozor na zvýšenú fyzickú námahu. Robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi desiatou až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno," dodala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Správne oblečenie

Dôraz kladie aj na správne oblečenie počas pobytu vonku.„Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože bránia odparovaniu potu. Pozor na zvýšenú fyzickú námahu. Robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi 10. až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno,” vysvetlila Červeňová.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. augusta o tom, ako Európu potrápila vlna horúčav.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok