Ukrajinci hlásia obrovský úhyn rýb v hraničnej rieke Sejm. Na vine sú podľa nich Rusi

29.8.2024 06:49

Ukrajinské úrady uviedli, že evidujú rozsiahly úhyn rýb v rieke Sejm, ktorá tečie z ruskej Kurskej oblasti smerom na Ukrajinu. Podľa nich znečistenie spôsobili ruské vojská.

rieka Sejm
Foto: Profimedia

Oblasť okolo rieky Sejm sa stala dejiskom bojov medzi Ruskom a ukrajinskými jednotkami, ktoré začiatkom augusta začali prekvapivý vpád do ruskej Kurskej oblasti.

V posledných dňoch prichádzali z bojiska správy o snahe Ukrajiny zničiť niektoré mosty cez rieku v Kurskej oblasti, a odrezať tak ruské sily rozmiestnené medzi riekou a ukrajinskou hranicou.

Vysoká koncentrácia amoniaku

Ukrajinská agentúra pre rybárstvo uviedla, že v rieke bola zistená vysoká koncentrácia amoniaku a ďalších látok. Podľa nej Rusi zrejme vhodili do toku doposiaľ neznámu látku, ktorá spôsobila masívny úhyn živočíchov kvôli nedostatku kyslíka vo vode.

Zamorený je tok rieky v ukrajinskej Sumskej a Černihivskej oblasti, v niekoľkých okresoch bol zakázaný rybolov. V rieke Desna, do ktorej sa Sejm vlieva, neboli zistené zvýšené koncentrácie jedov. Kyjevská oblastná vojenská správa však preventívne zakázala ľuďom kúpanie a rybolov.

Informácie ukrajinskej strany nebolo v podmienkach vojny možné overiť z nezávislých zdrojov.

Zničenie priehrady

Zatiaľ zrejme najhorším zásahom do životného prostredia v už tak devastujúcej vojne Ruska proti Ukrajine bolo zrejme minuloročné zničenie ukrajinskej Kachovskej priehrady. Z útoku sa vzájomne obvinili Kyjev aj Moskva, rezervoár ale od prvých dní invázie okupovali ruské sily.

Ukrajina následne obvinila Rusko z ekocídy, celkové škody na životnom prostredí spôsobené vojnou vyčíslila na desiatky miliárd eur.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok