Šéf ukrajinskej diplomacie varuje: Strach z Moskvy nám zväzuje ruky, Západ musí konať odvážne

28.8.2024 18:15

Najväčším problémom, ktorému Ukrajina v súčasnom boji s Ruskom čelí, je neochota jej spojencov zmeniť svoj prístup k Moskve zo strachu z eskalácie. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Kuleba: Rusko zbúralo základy ľudskosti, ukradlo územie Ukrajine a mier Európe
Foto: TASR/AP

Urobil tak po tom, ako jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov varoval pred rizikom tretej svetovej vojny, ak Západ dovolí Kyjevu zasiahnuť ciele hlboko v ruskom tyle.

"Od začiatku rozsiahlej invázie je najväčším problémom Ukrajiny prevládajúca koncepcia eskalácie v rozhodovacích procesoch medzi našimi partnermi," povedal Kuleba v živom rozhovore s poľským ministrom zahraničných vecí Radoslawom Sikorským.

Vojna je o peniazoch

Kyjev dlhodobo tlačí na západných spojencov, aby mu poskytli zbrane dlhého doletu a povolenie na údery na ciele hlboko v ruskom území. Žiadal tiež o pomoc pri zostreľovaní ruských rakiet nad ukrajinským územím.

"Vojna je vždy o množstve hardvéru: peniazoch, zbraniach, zdrojoch, ale skutočné problémy sú vždy tu, v hlavách," povedal Kuleba.

"Väčšina našich partnerov sa bojí diskutovať o budúcnosti Ruska. To je niečo, čo je veľmi znepokojujúce, pretože ak nehovoríme o budúcnosti zdroja hrozby, nemôžeme vytvoriť stratégiu," dodal.

Pomoc Západu je kľúčová

Ukrajina je do veľkej miery závislá od pomoci Západu, ktorý jej poskytuje zbrane, vybavenie a finančné prostriedky na boj proti ruskej agresii.

Začiatkom augusta Kyjev spustil rozsiahlu cezhraničnú ofenzívu do ruskej Kurskej oblasti, ktorú ruský prezident Vladimir Putin označil za "masívnu provokáciu". Podľa mnohých analytikov bolo jedným z cieľov Kyjeva v tejto operácii ukázať spojencom Ukrajiny, že obavy Západu z eskalácie a naplnenia ruských hrozieb sú falošné.

Pozrite si archívnu reportáž o masívnom útoku na Ukrajinu z 26. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok