Telefonáty prinášajú zlé správy, zhodla sa mladá generácia. Psychológovia upozorňujú na nebezpečný trend

Mileniáli a mladí z generácie Z neradi telefonujú. Zvonenie často ignorujú a radšej odpovedajú cez textové správy. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti Upswitch, na ktorý upozornila stanica BBC.

Zatiaľ čo pre staršiu generáciu je telefonovanie bežná vec, prieskum ukázal, že 70 percent mladých vo veku 18 až 34 rokov dáva prednosť správam.

Často vypnuté zvonenie

Ľudia v tejto vekovej skupine mávajú často vypnuté zvonenie. Zvoniaci telefón majú často spojený s niečím negatívnym. Viac ako polovica respondentov totiž uviedla, že nečakaný telefonát v ich očiach znamená zlé správy.

"S tým, ako sú naše životy čím ďalej tým viac vyťažené a pracovné povinnosti nepredvídateľné, máme menej času zavolať svojim kamarátom, aby sme sa porozprávali. Telefonáty sú tak čoraz viac vyhradené pre dôležité životné správy, ktoré môžu byť často komplikované a náročné," hovorí psychoterapeutka Eloise Skinnerová.

Zvyk je železná košeľa

To, že mladí neradi telefonujú ešte neznamená, že nie sú v kontakte so svojimi priateľmi. Komunikáciu nahradili spoločné skupinové chaty či sociálne siete, ktoré sú plné vtipných fotografií či videí. Kým na telefonovaní sa mnohí zhodnú, sporné zostávajú hlasové správy. 37 percent ľudí vo veku 18 až 34 rokov rado využíva hlasové správy. Vo vekovej skupine 35 až 54 však hlasovkám dáva prednosť pred telefonovaním len percento z opýtaných. Psychológovia sa zaoberajú aj tým, kam tento trend speje.

Mnohí sa totiž obávajú, že generácie Y a Z stratia schopnosť spontánne hovoriť s ostatnými a nadväzovať vzťahy mimo sociálnych sietí. Nie všetci to však vidia také čierne. Prirovnávajú to napríklad k tomu, ako sa ľudia pred 25 rokmi bránili prechodu z faxu na email, na ktorý si napokon všetci zvykli a tiež výrazne zjednodušil komunikáciu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok