Keď ho pustili, nevedel si kúpiť lístok ani používať telefón. Štát sa o nás nezaujímal, hovorí pre ta3 bývalý väzeň

Hosťom relácie Téma bol bývalý väzeň Norbert Valakovič, ktorý za bránami väznice strávil vyše 11 rokov.

Do bežného života sa zaraďoval veľmi ťažko. S 27 eurami vo vrecku a bez dokladov nevedel, kam budú smerovať jeho prvé kroky.

“Boli to veľmi zmiešané pocity. Tešil som sa, ale zároveň som mal obrovský strach, či to zvládnem,“ hovorí.

Jednou z najdôležitejších vecí, ako sa postaviť na vlastné nohy, je nájsť si ubytovanie a prácu. Netreba sa báť verejne hovoriť o svojej minulosti. Ako v rozhovore uviedol, svojou úprimnosťou zamestnávateľa šokoval.

“Narovinu som povedal, že som vyšiel z väzenia a dlhé roky som sedel,“ opisuje s tým, že s úprimnosťou sa nám žije ľahšie. Práve vďaka otvorenosti boli k nemu ľudia zhovievaví a nehľadeli naňho ako na kriminálnika.

Návrat do iného sveta

Za veľký problém bývalý väzeň považuje digitálnu negramotnosť, s ktorou sa musel po prepustení sám vysporiadať. Napriek tomu, že v tom čase prebiehal najväčší technologický "boom", nikto ich na to nepripravil.

“Nevedel som si kúpiť lístok ani obsluhovať telefón,“ opisuje svoje neľahké začiatky.

Dôvod, prečo sa ľudia s kriminálnou minulosťou do väzenia v krátkom čase vracajú, je podľa jeho slov neistota a chýbajúca motivácia. Projekt ministerstva spravodlivosti s cieľom znížiť recidívu preto veľmi víta.

“Je to veľmi výhodné, pretože ten strach a neistota v každom väzňovi je veľká,“ tvrdí.

Nepomohli nám

Spomína, že pred odchodom z väzenia sa ho pýtali, aké sú jeho plány na slobode, pri otázkach to však končilo. Aplikáciu ministerstva preto vníma ako pomoc, ktorú on v tej dobe potreboval.

Ľuďom s podobným osudom sa snaží pomôcť prostredníctvom vlastných skúseností, ktoré vydal v ucelenej knižnej podobe. Poskytuje v nej rady, ako sa správne psychicky nastaviť a ako vyťažiť z tejto neľahkej skúsenosti čo najviac.

Kľúč k novým zajtrajškom

"Odsúdení si neveria, myslia si, že to z nich všetci čítajú,“ upozorňuje na najväčšie mentálne bloky odsúdencov a dodáva, že svoju minulosť musia prijať, pretože "to je cesta k novým začiatkom".

S odstupom času hodnotí svoj pobyt vo väzení ako to najlepšie, čo sa mu mohlo v živote stať. „Keby sa mi to nestalo, nie som na tej ceste ako teraz. Po tejto skúsenosti vnímam život inak,“ tvrdí.

Odsúdeným odporúča, aby si verili a do minulosti sa nevracali. "Keď vykročia s odvahou, všetko sa im začne prispôsobovať", uzatvára povzbudivo.

Celú reláciu Téma ta3 si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok