Keď opustia múry väznice, návrat do života nie je jednoduchý. Štát chce zmeniť osudy prepustených

Návrat do života po opustení väzenských múrov nie je jednoduchý. S biľagom na čele sa ťažko hľadá nové smerovanie. Často bez ubytovania, práce a sociálnych väzieb. To je aj jeden z hlavných dôvodov, prečo sa mnohí z prepustených ľudí do väzby opäť vracajú. Projekt šanca na návrat má tento trend zvrátiť.

Jednou z najefektívnejších súčastí projektu je šanca nájsť si zamestnanie, vrátiť sa k pracovným návykom a najmä mať dostatok prostriedkov na zaradenie sa do života.

Norbert Valakovič, ktorý si odsedel viac ako 11 rokov za mrežami, odporúča úprimnosť a otvorenosť voči prípadnému zamestnávateľovi. 

Ministerstvo však pripúšťa, že nie každý zamestnávateľ má odvahu bývalého väzňa zamestnať. 

"Skúsenosti máme rôzne, nie všetci zamestnávatelia sú ochotní, ale zapojil sa aj tretí sektor, sociálne podniky," povedal Michal Sedliak, štátny tajomník ministerstva spravodlivosti.

"Jednou z ciest sú sociálne podniky, ktoré vytvárali priestor pre odsúdených," vyzdvihol jednu z možností Jakub Ľorko, projektový manažér Šance na návrat 2.

Aj tu však radšej uprednostnia ľudí s iným, napríklad zdravotným, znevýhodnením. 

"Problém je aj výpis z registra trestov, mnohí zamestnávatelia ho žiadajú aj pri zamestnaniach, kde ho vlastne netreba," dodal Ľorko. 

Pokračovanie projektu

Šanca na návrat nadväzuje na predchádzajúci projekt. Aj tu je cieľ jasný, znížiť recidívu. Zriadené sú takzvané výstupné oddiely, kde môžu odsúdení aj po prepustení využiť špeciálnu aplikáciu.

"Cez ňu si vedia nájsť ubytovanie, prácu a to znižuje riziko recidívy," vysvetlil Sedliak.

"Je to dobré, ja som vtedy dostal 27 eur a ži z toho. Toto im pomôže," pozitívne opísal projekt bývalý odsúdený Norbert Valakovič.

Prvým projektom prešlo 3800 odsúdených. Asi 61 percent z nich si dokonca našlo prácu. Pokračovanie ráta ešte s vyšším využitím, a teda s výrazným znížením recidívy.

Na tento päťročný projekt je vyčlenených 18 miliónov eur a spolufinacovaný je z Európskej únie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok