Hrdina SNP Emil Křístek sa vrátil domov: Urnu s popolom významného veliteľa uložili na popradskom cintoríne

Už dávno zosnulý hrdina Slovenského národného povstania sa v utorok vrátil domov. Urnu s popolom významného partizánskeho veliteľa - plukovníka Emila Křísteka, uložili v kolumbáriu popradského cintorína. Pod Tatry ju priviezla jeho dcéra, ktorá žije v austrálskom Sydney. Splnila tak poslednú vôľu svojho otca. Želal si, aby jeho telesné pozostatky odpočívali na miestach, kde v roku 1944 bojoval.

Plukovník Emil Křístek odišiel z tohto sveta už pred tridsiatimi rokmi. Jeho blízki vedeli, kde si želal po smrti odpočívať.


Rozprával o horách

“Stále po vojne doma rodine rozprával, že by chcel byť pochovaný pod tými krásnymi horami," hovorí historik a spisovateľ Marcel Maniak.

“A vravel, že Slovenské národné povstanie a aktivity, ktoré tu vyvinul, boli najdôležitejšou časťou jeho života," dcéra Emila Křísteka Eva Filová. Okolnosti nedovolili splniť poslednú vôľu zosnulého plukovníka hneď. Dcéra totiž žije vari najďalej, ako sa len dá, v Austrálii.


Mimoriadne odhodlaný

Po vypuknutí Slovenského národného povstania velil vtedy ešte poručík Emil Křístek brigáde s názvom Za slobodu Slovanov. Bol mimoriadne odhodlaný. “Zúčastnil sa ťažkých povstaleckých bojov o Poprad a Kežmarok. Následne začiatkom septembra sa zúčastnil obranných povstaleckých bojov v priestore Štrba a po potlačení povstania pod Vysokými Tatrami pôsobil až do oslobodenia ako veliteľ a neskôr ako komisár partizánskeho oddielu na Liptove," uviedol historik a spisovateľ Marcel Maniak.

Náhoda alebo osud?

Na rozprávanie svojho otca spomína jeho dcéra veľmi často. O príbehy z povstania sa však nedelil iba s blízkymi.

“Rozprával nielen doma. Ale robil aj besedy v školách, pre školopovinné deti," dcéra Emila Křísteka Eva Filová.

Je vlastne len zhoda okolností, že urnu s popolom plukovníka Emila Křísteka uložili na cintoríne v Poprade len dva dni pred oslavami 80. výročia Slovenského národného povstania a len krátko po dátume 30. výročia jeho smrti. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok