Rozsudok v korupčnej kauze Kováčika zaznie v septembri. Voči Koščovi zastavili stíhanie, pomohla mu novela Trestného zákona

28.8.2024 09:26 , Aktualizované: 28.8.2024 11:01

V budove Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v stredu (28. 8.) pokračoval proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Po prednesení záverečnej reči bol proces odročený a rozsudok v druhej korupčnej kauze zaznie 3. septembra o 13.30 h.

Podľa obžaloby vzal v roku 2016 úplatok 50-tisíc eur skrytý v špeciálne upravenej knihe s vyrezanými stranami od šedej eminencie tajných služieb Petra Košča (alias Pán X) za ututlanie dvoch prípadov.

Kľúčovým svedkom v kauze je kajúcnik a bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník.

Košč sa chce vrátiť na Slovensko

Sudca Michal Truban konštatoval, že voči Koščovi bolo zastavené trestné stíhanie z dôvodu premlčania. Jeho advokátka Eva Mišíková vyhlásila, že po zrušení zatykačov sa chce Košč vrátiť na Slovensko a vypovedať v iných trestných veciach.

"Rozhodnutie je v súlade so zákonom. Zmenil sa právna kvalifikácia a skutok, pre ktorý bol môj klient trestné stíhaný, je premlčaný," spresnila advokátka Petra Košča.

Koščovi pomohla novela Trestného zákona. "Bol obžalovaný z podplácania. Zmenou Trestného zákona je kvalifikovaný podľa miernejšieho ustanovenia. Uplynula premlčacia doba od spáchania skutku, ktorý mu je kladený za vinu," doplnila Mišíková.

Peter Košč, označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, sa na hlavných pojednávaniach nezúčastňoval. Od roku 2021 je na úteku a konalo sa voči nemu ako ujdenému.

Celé vyjadrenie advokátky Petra Košča si môžete pozrieť tu:

Prípad spochybnil

Kováčik na súde prečítal vopred pripravenú záverečnú reč. V nej sa snaží spochybniť dôveryhodnosť kľúčového svedka, Bernarda Slobodníka, bývalého šéfa finančnej polície.

Tvrdí, že Slobodník si celý prípad vymyslel a že k odovzdaniu úplatku nikdy nedošlo. Kováčik poukazuje na údajné nejasnosti v Slobodníkových výpovediach, ktoré sa týkali presného času a okolností odovzdania úplatku 50-tisíc eur skrytého v knihe.

Kritizuje aj pôvodného dozorujúceho prokurátora Michala Šúreka za zaujatý prístup a pripomína, že sudca Truban pôvodne odmietol obžalobu, až kým ho Najvyšší súd neprinútil proces otvoriť.

Záverečná reč Dušana Kováčika napokon trvala približne 50 minút, počas ktorých sa venoval ostrej kritike prokurátora Michala Šúreka a ďalších osôb zapojených do jeho prípadu.

Kováčik prirovnal Šúreka k prokurátorke z procesu s Miladou Horákovou z 50. rokov, ktorý skončil jej popravou. Vyjadril presvedčenie, že Šúreka a ďalších, ako Daniela Lipšica a sudkyňu Pamelu Záleskú, čaká spravodlivosť a že budú postavení pred súd.

Vyzval Šúreka, aby sa vzdal funkcie

V záverečnej časti prejavu sa Kováčik vyjadril k Šúrekovi, ktorému bola pozastavená funkcia prokurátora kvôli nedávnemu obvineniu zo zneužitia právomoci. Kováčik vyjadril ľútosť nad tým, že Šúrek nebol prítomný na pojednávaní, pretože mu chcel priamo povedať, že zlyhal nielen odborne, ale aj morálne. Vyzval ho, aby sa vzdal funkcie prokurátora a odišiel z prokuratúry.

Prokuratúra žiada desať rokov väzenia a peňažný trest

Po Kováčikovi vystúpil prokurátor Michal Stanislav, ktorý v nadväznosti na novelu Trestného zákona upravil návrh trestu pre Kováčika. Prokuratúra teraz žiada pre Kováčika desať rokov väzenia a peňažný trest vo výške 120-tisíc eur.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v inej kauze v máji 2022 právoplatne odsúdili na osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur.

Prípad sa týkal prijatia úplatku a vyzradenia informácií zo spisov.

Vo veci však podali Dušan Kováčik aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) dovolanie na Najvyšší súd SR. Minister zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia súdu o dovolaní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok