SaS a PS vyzývajú Suska, aby vysvetlil prepustenie Kováčika na slobodu. Ministerstvo reagovalo, že sa bližšie nevyjadrí

27.8.2024 12:11 , Aktualizované: 27.8.2024 16:14

SaS podáva návrh, ktorý by ministrovi spravodlivosti Suskovi odobral možnosť prepustiť odsúdeného formou dovolania. Rozhodnutie ministra prepustiť odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika považuje SaS za bezprecedentné.

Pozrite si celú tlačovú besedu:

Minister spravodlivosti by mal aj podľa Progresívneho Slovenska zverejniť dovolanie, ktoré podal v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

PS avizuje viaceré kroky

Ak tak neurobí, opozičné PS ho chce predvolať na zasadnutie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR, prípadne urobiť poslanecký prieskum.

PS žiada aj o zverejnenie príkazu na prerušenie výkonu trestu bývalého špeciálneho prokurátora. Ministerstvo spravodlivosti reagovalo, že nebude zverejňovať dokumenty zo súdneho konania.

"Tieto rozhodnutia minister urobil vo verejnej funkcii a je zodpovedný za výkon svojej funkcie daňovým poplatníkom. Verejnosť má právo vidieť a posúdiť, na základe čoho konal. Výhovorky ministra o rešpekte súkromia sú v tejto situácii smiešne," uviedla v stanovisku poslankyňa NR SR za PS Zuzana Števulová.

Odvolávanie sa na súkromie Kováčika podľa PS neobstojí, pretože ministerstvo môže dovolanie aj rozhodnutie anonymizovať.

"Je to bežná prax na súdoch, čo by mal Boris Susko ako minister spravodlivosti vedieť," doplnila členka Ústavnoprávneho výboru NR SR Lucia Plaváková (PS).

Ak minister nezverejní obsah dokumentov, PS je pripravené využiť všetky parlamentné nástroje kontroly. "Ministra si predvoláme na ústavnoprávny výbor, navrhneme poslanecký prieskum či interpeláciu a odpovedí sa budeme dožadovať aj na hodine otázok," priblížila Plaváková.

Pozrite si celú tlačovú besedu:

Ministerstvo spravodlivosti zareagovalo

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa nebude bližšie vyjadrovať k dovolaniu v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby neovplyvňovalo rozhodnutie dovolacieho súdu.

Zopakovalo, že dôvodom na podanie dovolania bolo nesprávne zistenie skutkového stavu a závažné porušenie ustanovení, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci.

"Opakovane sme uviedli, že dôvodom na podanie dovolania bolo, že na základe preskúmania podnetu sme dospeli k záveru, že právoplatné rozhodnutie vychádzalo zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený a boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci," uvádza MS SR v reakcii na tlačovú konferenciu SaS.

Kolíkovú skritizovali

Ministerstvo zároveň kritizovalo Kolíkovú za snahu prekryť jej zlyhania na poste ministerky spravodlivosti a ďalšie skutočnosti.

"Teraz sa snaží vytvoriť cez SaS obranný štít tým, že žiada presne to, k čomu sa minister spravodlivosti v uplynulých dňoch už opakovane vyjadril," podotkol rezort spravodlivosti.

Ďalšie detaily ministerstvo nebude zverejňovať vzhľadom na to, že o dovolaní bude rozhodovať dovolací súd. "Nebudeme sa k podanému dovolaniu bližšie vyjadrovať, aby sme neovplyvňovali rozhodnutie súdu," doplnili z MS SR.

Minister spravodlivosti Susko rozhodol o podaní dovolania v prospech Kováčika a prerušení jeho výkonu trestu na začiatku augusta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok