Posmelila novela Trestného zákona zlodejov? SaS žiada nápravu, Susko obvinil liberálov z klamstva

26.8.2024 18:47 , Aktualizované: 26.8.2024 20:00

Zlodejov vraj posmelil upravený Trestný zákon. Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje zvýšiť hornú hranicu pokuty za priestupky proti majetku, minister spravodlivosti Boris Susko tvrdí, že správy o masívnych krádežiach sú klamstvo.

Drahšie odradenie od krádeže

Poslanci Národnej rady za SaS navrhujú zvýšiť hornú hranicu pokuty za priestupky proti majetku z 331 eur na 2 000 eur.

Návrh predstavili v pondelok spolu s ďalšími opatreniami, ktorými chcú reagovať na situáciu po tom, ako vstúpila do platnosti novela Trestného zákona, ktorú presadila vládna koalícia.

"Sú to kroky k tomu, ako možno navrátiť dôveryhodnosť justičným orgánom, ako pomôcť právnemu štátu vzchopiť sa. Rovnako chceme dosiahnuť, aby platila spravodlivosť pre každého a aby ten, kto je pri moci, dodržiaval pravidlá a neprekrúcal ich," uviedla na pondelkovej tlačovej konferencii poslankyňa za SaS Mária Kolíková.

Pri návrhu novely zákona o priestupkoch sa SaS inšpirovala právnou úpravou z Českej republiky.

Kolíková vysvetlila, že vládnou novelou trestných kódexov sa zvýšila hranica výšky malej škody z doterajších 266 eur na 700 eur. Poukazuje na situáciu, keď napríklad za krádež, pri ktorej hodnota škody nepresahuje výšku 700 eur, nejde o trestný čin, a to ani ak by bol tento skutok spáchaný opakovane, ale len o priestupok. Strana upozorňuje, že hrozí zaň neprimerane nízka sankcia, a to len v maximálnej výške 331 eur.

Susko: Reči o krádežiach sú klamstvo

Opozičná SaS klame, že sa po novele Trestného zákona začalo na Slovensku masívne kradnúť.

Uviedol to minister spravodlivosti Boris Susko na sociálnej sieti s tým, že žiadna štatistika o údajnom päťnásobnom náraste krádeží neexistuje.

Stranu kritizuje aj za to, že ňou navrhovaná zmena zníženia hranice výšky škôd systémovo nič nerieši a súčasnej vláde neprináša žiadnu alternatívu.

"Sme v permanentnom kontakte s Prezídiom Policajného zboru, žiadna takáto štatistika neexistuje, sú to absolútne vymyslené lži. Okrem toho aj predstavitelia Zväzu obchodu SR potvrdili, že táto situácia sa bude musieť vyhodnocovať oveľa dlhšie," uviedol Susko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok