Hra so zápalkami sa Západu vypomstí, varuje Lavrov. Zmena v rozhodnutí môže rozpútať III. svetovú, dvíha prst

27.8.2024 18:12

Západ si zahrá s ohňom, keď uvažuje o tom, že by Ukrajine povolil použiť zbrane, ktoré od neho získala, na útoky v hĺbke ruského územia. Oznámil to v utorok (27. augusta) ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP

Spojené štáty podľa agentúry Reuters varoval, že tretia svetová vojna by sa neobmedzila na Európu.

Snaha o eskalovanie vojny

Lavrov, ktorý stojí na čele ruskej diplomacie vyše 20 rokov, povedal, že Západ sa snaží vojnu na Ukrajine eskalovať. Podľa neho si "koleduje o problémy", keď uvažuje o žiadosti Kyjeva ohľadom zmiernenia pravidiel pre používanie zbraní dodávaných od jeho spojencov

Ruský prezident Vladimir Putin po prieniku ukrajinskej armády do Kurskej oblasti povedal, že naň Moskva zodpovedajúcim spôsobom zareaguje.

Reuters pripomína, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu predvlani vo februári Putin opakovane varuje pred nebezpečenstvom väčšieho konfliktu so zapojením jadrových mocností. Zároveň ale tvrdí, že Rusko konflikt s NATO nechce.

"Znovu potvrdzujeme, že zahrávať si s ohňom - a oni sú ako deti hrajúce sa so zápalkami - je nebezpečná vec pre dospelých strýkov a tety, ktorým boli zverené jadrové zbrane," povedal Lavrov.

Uviedol tiež, že Američania "debaty o tretej svetovej vojne spájajú s niečím, čo keď sa nedaj bože stane, sa bude týkať výhradne Európy".

Ukrajina opäť čelila ruským útokom, výbuchy zahrmeli aj v Kyjeve:

Vyjasňovanie jadrovej doktríny

Rusko podľa Lavrova "vyjasňuje" svoju jadrovú doktrínu.

Tá v súčasnosti predpokladá "prísne obranné" použitie jadrových zbraní v prípade útoku na Rusko zbraňami hromadného ničenia alebo v prípade jeho napadnutia konvenčnými silami, ktoré bude "ohrozovať samotnú existenciu štátu".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok