Prezident sa v paláci stretol s premiérom. Zaviazali sa osláviť výročie ústavy spoločným vyhlásením o zahraničnej politike

27.8.2024 14:05 , Aktualizované: 27.8.2024 15:13

Dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov sa v utorok (27.8.) stretli v Prezidentskom paláci.

Predseda vlády SR Robert Fico sa v Prezidentskom paláci stretol s prezidentom SR Petrom Pellegrini. Rozhovor Pellegrini avizoval už včera (26.8.) po tom, ako sa stretol s podpredsedom NR SR povereným jej riadením Petrom Žigom.

„Pán premiér, niekedy sa mi zdá, že vaša snaha o rýchly návrat do plného výkonu práce predsedu vlády SR u nejakej časti spoločnosti vzbudil dojem, ako keby sa vôbec nič vážne nestalo. Časť politickej reprezentácie sa vrátila naspäť do extrémne nevraživého politického súboja,“ spomenul hneď na začiatku tlačovej besedy Pellegrini a dodal, že májový pokus o atentát bol útokom na demokratické zriadenie.

Výsledkom dnešného rozhovoru je podľa prezidenta dohoda opäť sa stretnúť 1. septembra. Premiér, prezident a predseda parlamentu chcú osláviť výročie prijatia Ústavy SR podpísaním spoločného vyhlásenia o otázkach postupu zahraničnej politiky Slovenska.

Traja najvyšší ústavní činitelia sa chcú stretnúť v starej budove NR SR, kde bola ústava prvýkrát podpísaná.

„Jasne budeme deklarovať, kam Slovensko patrí a akú politiku chce vykonávať,“ avizoval Pellegrini.

Zvládli sme citlivé témy, hovorí Fico

Fico uviedol, že vládna koalícia od prevzatia moci zvládla „celý rad mimoriadne citlivých tém“.

„Každému je jasné, aké významné zákony boli prijate a aké významné kroky urobila vláda SR,“ hovorí premiér. Dôležitou témou bude podľa neho v najbližšom období konsolidácia verejných financií v rámci „lex konsolidácie“. Fico dodal, že by prezidenta nikto neatakoval, pokiaľ by využil právo veta.

Premiér ďalej informoval, že tento rok plánuje cestovať do Juhokórejskej republiky s cieľom rokovať o stavbe nového bloku v jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice, do Mukačeva na spoločné zasadnutie slovenskej a ukrajinskej vlády, do Číny a koncom roka odletí aj do Južnej Ameriky.

Fico ďalej deklaroval, že Slovensko patrí do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

„Šíria sa v médiách rôzne informácie, ktoré sa vôbec nezakladajú na pravde. Chceme veľmi jasne povedať, kde sme a čo chceme,“ povedal premiér.

Premiér na záver priznal, že otázku vedenia NR SR stále nemajú doriešenú.

„Táto agenda nie je tak pripravená, aby mohla ísť na rokovanie NR SR. Tu musia rozhodujúcu úlohu zohrať Hlas a SNS,“ povedal Fico s tým, že je potrebné zastabilizovať druhú najvýznamnejšiu ústavnú funkciu, teda post predsedu NR SR.

Pozrite si kompletnú tlačovú besedu Roberta Fica a Petra Pellegriniho:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok