Ukrajina počas noci opäť čelila ruským útokom, výbuchy zahrmeli aj v Kyjeve. Úrady hlásia viacero obetí

27.8.2024 07:03 , Aktualizované: 27.8.2024 12:40

Rusko v noci na utorok opäť zaútočilo na Ukrajinu, ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila päť striel a 60 dronov. Na Telegrame to uviedlo ukrajinské letectvo. Najmenej dvaja ľudia prišli o život v meste Kryvyj Rih a ďalší traja zahynuli v meste Záporoží, rovnako na juhovýchode Ukrajiny. Letecký poplach zatiaľ odvolal Kyjev, stále platí v regiónoch na severe, severovýchode a juhu Ukrajiny.

Naopak ruské ministerstvo obrany ohlásilo zničenie celkovo piatich ukrajinských dronov nad dvoma pohraničnými oblasťami, Belgorodskou a Kurskou.

Rusko v noci vyslalo na ukrajinské územie celkovo 81 dronov, päť riadených striel Ch-101, jednu balistickú strelu Iskander-M, jednu strelu s plochou dráhou letu Iskander-K a tri hypersonické rakety Kinžal, uvádza letectvo. Zatiaľ nie je jasné, čo sa stalo s nezostrelenými dronmi a strelami.

Strela zasiahla aj hotel

Kryvyj Rih leží v Dnepropetrovskej oblasti, asi 350 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva. Predseda Rady obrany mesta Oleksandr Vilkul ráno uviedol, že o život po útoku v pondelok neskoro večer prišli dvaja ľudia - muž a žena. Ruská strela podľa listu Ukrajinska pravda zasiahla hotel Avrora. Päť ľudí je zranených, dvaja z nich sú v nemocnici. Z trosiek budovy sa počas noci podarilo vyslobodiť všetkých nezvestných.

V Záporoží je popri mŕtvych aj päť zranených, uviedol šéf Záporožskej oblasti Ivan Fedorov. Podľa neho Rusko použilo bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby.

Výbuchy sa ozvali aj v Kyjeve

Výbuchy sa v noci ozvali aj v Kyjeve či v meste Chmelnyckyj, uviedli ukrajinské médiá. Vojenská správa Kyjevskej oblasti, ktorá obklopuje hlavné mesto, podľa agentúry Reuters ohlásila, že protivzdušná obrana zasahuje proti nepriateľským dronom. Útoky nasledovali vo viacerých vlnách. Rusi vypustili desiatky dronov a tiež vypálili tri hypersonické rakety Kinžal, napísala stanica BBC na svojom webe.

Najväčší vzdušný útok

Nové útoky nasledovali po tom, ako v pondelok Rusko podľa ukrajinských predstaviteľov podniklo najväčší vzdušný útok na Ukrajinu od začiatku vojny. Úder zahŕňal 127 rôznych druhov striel a 109 dronov a cielil na kritickú infraštruktúru krajiny, najmä palivový a energetický sektor. Podľa ukrajinských úradov pripravil sedem ľudí o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Americký Inštitút pre štúdium vojny predtým uviedol, že Rusko nemá dostatočne priemyselné a vojenské kapacity, aby pravidelne vykonávalo údery v rozsahu podobnom tomu pondelkovému.

Vo vojnových podmienkach nemožno informácie bezprostredne nezávisle overiť. Moskva opakuje, že ruské vojská neútočia na civilistov a civilné objekty. Avšak fakty hovoria o opaku. OSN preverila a potvrdila, že vo vojne rozpútanej na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina vo februári 2022 prišli o život tisíce civilistov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok