Ukrajina čelila najväčšiemu útoku od začiatku vojny. Ruské rakety smerovali na civilné ciele

26.8.2024 18:25 , Aktualizované: 26.8.2024 18:50

Pondelkový kombinovaný ruský letecký útok na Ukrajinu bol najväčší od začiatku vojny, uviedol v pondelok večer na platforme Telegram veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Útok dronu na Ukrajine
Foto: TASR/AP (ilu)

Oleščuk potvrdil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 102 zo 107 rakiet a 99 zo 109 dronov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v skoršom vyhlásení označil úder za jeden z najväčších. V súvislosti s útokom zahynulo najmenej päť ľudí a desiatky ďalších sú zranené.

Cieľom bola kritická infraštruktúra

Podľa veliteľa vzdušných síl sa Rusi zamerali na kritickú infraštruktúru, najmä na sektor pohonných hmôt a energetiku. Celkovo na Ukrajinu vyslali 236 rakiet a bezpilotných lietadiel.

Konkrétne použili tri nadzvukové rakety Kižal, šesť balistických rakiet Iskander-M/KN-23, ako aj 77 striel s plochou dráhou letu Ch-101, plus 28 striel s plochou dráhou letu Kalibr, tri rakety s plochou dráhou letu Ch-22, desať striel s plochou dráhou letu Ch-59/Ch-69, ako aj 109 bezpilotných lietadiel Shahed 131/136, napísal Oleščuk.

Letecké objekty hlásili aj susedné štáty

Ukrajina na boj proti nim použila všetky dostupné zbrane a vybavenie, pričom sa zapojilo letectvo, protilietadlové raketové sily, mobilné palebné skupiny a jednotky elektronického boja.

Ukrajincom sa podľa Oleščuka podarilo zostreliť 201 vzdušných zbraní vrátane jednej hypersonickej rakety Kizhal. Dve bezpilotné lietadlá sa podľa neho dostali do Bieloruska.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl sa o Poľsku nezmienil. Poľská armáda medzitým uviedla, že počas pondelkového rozsiahleho ruského útoku proti Ukrajine vletel na poľské územie neznámy objekt, zrejme dron.

Ukrajina hlási obete

Útoky boli podľa ukrajinského prezidenta zamerané na civilnú infraštruktúru od Charkova po Odeskú oblasť a tiež na západnej Ukrajine.

"Žiaľ, sú tam mŕtvi a desiatky zranených," povedal Zelenskyj. Upozornil tiež na rozsiahle škody na energetických zariadeniach a zdôraznil, že prebieha úsilie o ich opravu.

Spojencov žiadajú o väčšiu pomoc

"Je dôležité, aby naši partneri splnili to, na čom sme sa s nimi dohodli, pokiaľ ide o systémy protivzdušnej obrany a rakety pre tieto systémy," povedal Zelenskyj.

Dodal, že na záchranu životov v napadnutých oblastiach sa dalo urobiť viac, ak by lietadlá zo susedných krajín podporili ukrajinské vzdušné sily.

Rusko počas svojej rozsiahlej invázie na Ukrajinu, ktorú začalo vo februári 2022, už podniklo niekoľko útokov na energetickú infraštruktúru susednej krajiny.

Pozrite si archívnu reportáž o útoku na trajekt z 22. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok