Nemocnice sú preplnené, no mnohí netušia, že sa šíri nebezpečné ochorenie. Ako vyzerá epicentrum epidémie opičích kiahní?

27.8.2024 00:00

V hlavnom meste afrického Burundi sa každodenný život prelína s bojom o prežitie. V metropole sa totiž šíri vírus mpox. Nemocnice praskajú vo švíkoch, no prístup k základnej hygiene a zdravotníckym potrebám je v kritickom stave. Choroba sa neúprosne šíri, no obyvatelia mesta o nej takmer nič netušia. Život plynie, akoby táto hrozba neexistovala. Prečítajte si, ako to vyzerá v centre epidémie.

mpox
Foto: Profimedia

Irambona pochádza z Burundi - krajiny, ktorá hraničí s Konžskou demokratickou republikou. Táto krajina je epicentrom výskytu epidémie opičích kiahní, ktoré si tento rok vyžiadali najmenej 450 úmrtí a 14-tisíc podozrení na nákazu. Toto infekčné ochorenie je známe dnes pod označením mpox. 

Irambona má tvár pokrytú pľuzgiermi. Rovnako aj hruď a ruky.

„Mal som opuchnuté lymfatické uzliny na krku. Bolo to také bolestivé, že som nemohol spať. Potom bolesť ustúpila a presunula sa mi do nôh,“ hovorí pre BBC.

Svetová zdravotnícka organizácia 14. augusta vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením tohto ochorenia. Vírus sa šíri najmä v afrických krajinách, no prípady sa už objavili aj v Európe.

Kontakt s infikovaným

Jedným zo spôsobov, ako sa vírus šíri, je úzky kontakt s niekým infikovaným. Zdá sa, že ho Irambona preniesol na svoju manželku. „Mal som priateľa, ktorý mal pľuzgiere. Myslím, že to mám od neho. Nevedel som, že je to mpox. Našťastie našich sedem detí nepreukázalo žiadne známky toho, že by to mali,“ hovorí so strácajúcim sa hlasom. 

Spolu s manželkou sa lieči v nemocnici v hlavnom meste Bužumbura. Drvivú väčšinu lôžok obsadili pacienti infikovaní práve opičími kiahňami. 

Je to ťažké, najmä keď prídu deti

"Teraz vonku staviame stany," hovorí lekárka Odette Nsavyimana. Zatiaľ stoja tri stany – jeden na triedenie, jeden na zadržiavanie podozrivých prípadov a jeden na prijímanie potvrdených prípadov pred ich presunom na oddelenia.

"Je to ťažké, najmä keď prídu deti. Nemôžu zostať samé, takže tu musím nechať aj ich matky. Aj keď nemajú žiadne príznaky. Je to taká ťažká situácia," dodala doktorka Nsavyimana.

Na izoláciu infikovaných od zvyšku nemocničnej populácie vynakladajú veľké úsilie. Zdravotníci sa však obávajú obmedzených zdrojov. V krajine je len jedno laboratórium, kde sa dajú testovať vzorky krvi na vírus, chýbajú testovacie súpravy aj vakcíny.

Chýba prístup k vode

Navyše, udržiavanie hygienických podmienok v Bužumbure je zložité. Prístup k základným zdrojom, akou je voda, je totiž v meste obmedzený. Burundská metropola zápasí s nedostatok tečúcej vody. Ľudia stoja v rade pri verejných kohútikoch.

Doktorka Liliane Nkengurutse, národná riaditeľka Centra pre núdzové operácie v oblasti verejného zdravia, je znepokojená nadchádzajúcimi dňami.

„Toto je skutočná výzva. Skutočnosť, že diagnostika sa robí len na jednom mieste, oneskoruje odhalenie nových prípadov. Zdravotné strediská volajú do laboratória a hovoria, že majú podozrenie na prípady, ale trvá určitý čas, kým tímy z laboratória nasadia tam, kde majú podozrivé prípady odobrať vzorky," uviedla. 

Choroba akoby neexistovala

Dodávky vakcín do Burundi sú v nedohľadne, povedomie verejnosti o ochorení mpox je navyše obmedzené. Mesto je plné aktivít, ľudia nakupujú a predávajú ako zvyčajne. Normou sú aj objatia či podávanie rúk. Na autobusových staniciach sa tvoria dlhé rady, ľudia sa predierajú do už preplnených vozidiel verejnej dopravy.

„Mnoho ľudí nechápe závažnosť tohto problému. Aj keď sa vyskytli prípady, ľudia sa stále len miešajú,“ povedala lekárka Nkengurutse.

Redakcii BBC sa podarilo rozprávať s niekoľkými ľuďmi z hlavného mesta. Väčšina nevedela, čo mpox je. A tí, ktorí vedeli, netušili, že sa šíri v ich krajine. 

„Počul som o tejto chorobe, ale nikdy som nevidel niekoho, kto by ňou trpel. Videl som to len na sociálnych sieťach,“ uviedol jeden z obyvateľov Bužumbury.

„Viem, že postihuje deti a mladých ľudí. Mám z nej strach, ale to neznamená, že zostanem len doma. Musím pracovať. Moja rodina musí jesť,“ povedal ďalší.

Pozrite si reportáž z 20. augusta 2024 o tom, že mpox nie je nový covid. ↓

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok