Školy produkujú absolventov, ktorých trh nepotrebuje. Ministerstvo chce optimalizovať sieť stredných škôl

Už dlho sa hovorí o tom, že mnohé profesie nahradia stroje, že školy musia ísť s vývojom technológií už pri príprave nových zamestnancov. Napriek tomu na Slovensku akútne chýba kvalifikovaná pracovná sila. Školy produkujú absolventov, ktorých náš trh nepotrebuje a opačne, odborné profesie sú v kríze. Aj to je dôvod, prečo ministerstvo pripravilo zákon o optimalizácii stredných škôl, ale aj o celoživotnom vzdelávaní.

Bez kvalitnej pracovnej sily stráca Slovensko konkurencieschopnosť. Aj preto v rámci zmien chce ministerstvo optimalizovať sieť stredných škôl. Potrebujeme vychovať ľudí, ktorých náš pracovný trh potrebuje. 

Výsledkom regulácie má byť, aby si absolventi našli prácu. Okrem toho, v systéme sú aj už existujúci zamestnanci. Vývoju technológií však treba prispôsobiť aj neustále vzdelávanie. 

Pomôcť by mohli podnikové školy

Pomôcť zamestnávateľom získať naozaj kvalifikovaných ľudí by mohli podnikové školy. 

Systém dôslednej rekvalifikácie a celoživotného vzdelávania je nevyhnutný predovšetkým v priemysle na udržanie konkurencieschopnosti. Všetky zmeny z rezortu školstva by mali začať platiť už od budúceho roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok