Rodičia prváčikov zaplatia viac. Zisťovali sme, ktoré školské potreby sú najdrahšie

22.8.2024 15:19

Začiatok školského roka sa blíži a rodičia prváčikov si budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka ako vlani. Najmladší školáci tak budú stáť viac ako akýkoľvek starší žiak základnej školy.

Až stovky eur

Náklady na základnú školskú výbavu prváčika sa môžu pohybovať až v stovkách eur. Rodičia pritom musia počítať aj s dodatočnými jednorazovými alebo pravidelnými mesačnými nákladmi.

Od roku 2021 narástli náklady na školské pomôcky približne o 70 eur. Najdrahšie položky na nákupnom zozname pre prvákov bývajú školská taška, prezuvky, tepláková súprava, kufrík na výtvarnú výchovu a úbor. 

Rodičia, očakávajte príspevok

Dodatočné náklady vzniknú aj na zariadenie izby, školské aktivity a mimoškolské krúžky. Pomôcť rodičom prváčikov majú príspevky od štátu a samospráv.

"Aj tento rok rodičia dostanú zvýšený prídavok na dieťa vo výške 110 eur. Ten príde samozrejme v októbri za september. A pokiaľ budú finančné možnosti zamýšľame sa nad tým aby sme to možno rozšírili aj na vyššie ročníky," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Erik Tomáš (Hlas-SD).

Štátny príspevok príde rodičom automaticky, ale o ten od samosprávy musia požiadať. Jeho výška je rôzna a pohybuje sa v desiatkach eur. Pre budúcich prvákov existuje aj tretí príspevok, ktorý je tiež určený na nákup školských pomôcok. O ten žiada zriaďovateľ základnej alebo materskej školy.

Odborníci odporúčajú nakupovať školské potreby v dostatočnom predstihu, vo väčších množstvách a zvážiť nákup z druhej ruky. Prvý deň v škole by mal byť pre dieťa oslavou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok