Netušia, koľko peňazí dostanú. Lekárom končia zmluvy, čo bude s pacientmi? Môže nastať scenár, aký tu ešte nebol

Ambulantným lekárom koncom septembra skončia zmluvné dodatky so zdravotnými poisťovňami. Ak nové, výhodné zmluvy nepodpíšu, od októbra by sme si museli za všetko u lekára platiť, vrátane liekov. Doteraz sa takýto scenár neudial. Tentoraz sú však všetky tri zdravotné poisťovne v strate a štát musí šetriť.

lekari-téma
Foto: ta3

Hosťami Témy na ta3 boli boli Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera, Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov, a Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku - Všeobecná zdravotná poisťovňa - dostala nariadené, aby pripravila ozdravný plán. Pre poskytovateľov zdravotných služieb by to mohlo znamenať, že budú musieť šetriť. Podľa Šótha to však neprichádza do úvahy.

„V ambulantnom sektore nie je priestor na šetrenie. Ambulantný sektor nevytvára dlh. Nemáme ani platový automat, čo nám robí trochu problémy, lebo nie sme konkurencieschopní,“ hovorí prezident ASL a dodáva, že akékoľvek opatrenia jednoducho nie sú realizovateľné.

Podobný názor má aj Petko, ktorý je zároveň riaditeľom bardejovskej nemocnice. „Bez toho, aby to malo dopad na pacientov, a bez toho, aby to malo dopad na zdravotníckych zamestnancov, si to predstaviť neviem,“ hovorí prezident ANS.

Šetriť sa dá, ale nie priamo

Podľa Kultana existuje v zdravotnom sektore vo všeobecnosti priestor na šetrenie, hoci nedobrovoľné. „Lieková politika, doplatky, zbytočné návštevy u lekára,“ menuje generálny riaditeľ Dôvery.

Ambulantní lekári už v súčasnosti rokujú so všetkými zdravotnými poisťovňami, keďže aktuálne zmluvy končia k 30. septembru 2024. „Čakáme na slovo pani ministerky, ktorá prezentovala opakovane, že pokiaľ príde k dofinancovaniu. Na to sa všetci spoliehajú, budú finančné zdroje na pokrytie ďalších dodatkov,“ hovorí Šóth.

Petko tvrdí, že celý sektor by na zabezpečenie takého fungovania, na aké sme boli zvyknutí doteraz, potreboval aspoň 300 miliónov eur len tento rok. „Keď to bude menej, bude to politický problém. Uvidíme, čo urobia poisťovne, ale vieme, že všetky tri sú v strate. Nedovolíme im však, aby siahli na naše prostriedky. V prípade, že by sme sa nedohodli, hrozí, že by sme prešli len na akútnu a nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť,“ upozorňuje.

Žijú v neistote

Dôvera je zatiaľ v strate 20 miliónov eur, no tvrdí, že takýto krátkodobý deficit dokáže prekonať relatívne bez problémov. Kultan upozorňuje, že v súčasnosti je takmer výhradne na ministerstve zdravotníctva, kam koľko peňazí poputuje. Určí to v tzv. programovej vyhláške.

„Žiaľ, skúsenosť je taká, že sa väčšinou dodržiavať nedá. Čísla sú nepresné, nejasné a vyhláška nič nerieši,“ kritizuje generálny riaditeľ. Dodáva, že šetrenie už dnes reálne nie je, a keby sa objaví snaha ušetriť 300 miliónov eur, radikálne by sa to dotklo pacientov a lekárov. Tiež tvrdí, že od ambulancií a nemocníc nebudú žiadať, aby šetrili.

„Nevieme, koľko peňazí budeme mať v tomto roku, nevieme, koľko peňazí budeme mať v budúcom roku a nikto sa na to absolútne nevie pripraviť,“ hovorí Kultan o najväčších slabinách slovenského systému.

Výsledky rokovaní by mali byť známe už niekedy v septembri, keďže všetky strany potrebujú uzavrieť nové zmluvy začiatkom októbra. Šóth označuje za najdôležitejší dátum 30. september a dúfa, že si to uvedomuje aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Petko hovorí, že prvé odpovede by sektor mohol mať už 9. september.

Pozrite si kompletnú časť relácie Téma:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok