Rozbehla sa kampaň na zmenu zdravotnej poisťovne. Ťažia z nej aj podvodníci

10.8.2024 12:13

Lákajú na benefity, no objavujú sa aj podvody. Rozbehla sa kampaň na zmenu zdravotnej poisťovne. Z nej sa snažia vyťažiť aj podvodníci. Spozornieť by sme mali pri rôznych anketách a nič bez rozmyslu nepodpisovať.

Zdravotné poisťovne súperia o nových poistencov. Konkurujú si benefitmi, ale aj elektronickými službami. Poistencom prispievajú na lieky, vyšetrenia, vakcíny, no populárne sú zľavy na okuliare. Tento rok však u všetkých jeden podstatný benefit vypadol – príspevok na zuby.

"Existuje pár základných pravidiel, ako sa správne prepoistiť, samozrejme, vaše poistenie musí byť vedomé a dobrovoľné, nikto vás nemôže tlačiť do prepoistenia. Tu vyzývam na obozretnosť na nejaké ponukové emaily alebo telefonáty," upozornila riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní SR Dajana Petríková.

Zdravotné poisťovne často využívajú služby externých pracovníkov, ktorí v rôznych kútoch Slovenska oslovujú ľudí. Nie všetci však konajú čestne. Vrcholom sú prípady, keď poistenci dostávajú na podpis prihlášku pod zámienkou, že ide len o akúsi anketu. Sťažnosti na nečestné praktiky hlásia všetky poisťovne.

"Naši poistenci od nich dostávajú informácie, ktoré sú zavádzajúce, nepravdivé a nejakým spôsobom spochybňujú buď finančnú kondíciu našej poisťovne, alebo úhradu za zdravotnú starostlivosť, prípadne ich klamlivo informujú o našich benefitoch," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marianna Bublavá.

"V naše poisťovni evidujeme od začiatku roka 2024 doposiaľ menej ako 20 sťažností, ktoré súvisia s neoprávneným prepoistením, z nich 5 bolo vyhodnotených ako opodstatnených, čo znamená, že poistný vzťah týchto poistencov v našej zdravotnej poisťovni nakoniec nevznikol," povedala hovorkyňa poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

"Veľmi nám záleží, aby poistenci, ktorí sú v Dôvere, mali naozaj záujem v Dôvere byť, preto dbáme na čistotu tzv. prepoisťovacieho procesu. Pokiaľ ide o podnety od poistencov, tak niektoré boli podané na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," vysvetlil PR špecialista poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Podvody odcudzujú

Poisťovne svorne deklarujú, že sú im podvody cudzie. Najatí agenti v teréne však rok čo rok skúšajú šťastie najmä vo vylúčených komunitách. Pre poisťovne sú paradoxne mimoriadne bonitní. 

"Ľudia z týchto komunít reálne nečerpajú veľa zdravotnej starostlivosti a potom ten rozdiel v alokovaných peniazoch a tom, koľko vyčerpajú, znamená, že sú to ziskoví poistenci pre zdravotné poisťovne," uviedol analytik Útvaru hodnoty za peniaze, MF SR Adam Marek.

Tri až päť eur za podpis. Motiváciou sú peniaze za prihlášku, finančný zisk núkajú aj poistencom z marginalizovaných skupín. Štátni analytici si spolu s terénnymi pracovníkmi v minulosti posvietili na tento typ podvodov. 

Kampaň na prepoistenie potrvá do 30. septembra. Každý, kto si v tomto termíne podá prihlášku, sa stane poistencom novej poisťovne od 1. januára budúceho roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok