USA údajne pošlú Ukrajine ďalšiu pomoc. Washington sa zatiaľ nevyjadril

23.8.2024 10:06 , Aktualizované: 23.8.2024 10:25

Na Ukrajinu mieri ďalšia vojenská pomoc. Spojené štáty pošlú Kyjevu balík v hodnote 125 miliónov dolárov. Informáciu priniesla agentúra AP, ktorá sa odvoláva na nemenovaných amerických predstaviteľov. Washington túto pomoc zatiaľ oficiálne neoznámil.

Posila pre protivzdušnú obranu

Nový balík pomoci by mal zahŕňať rakety protivzdušnej obrany, muníciu pre mobilné salvové raketomety HIMARS, Javeliny a iné protitankové strely, systémy a vybavenie proti dronom, systémy elektronického boja, 155 a 105 milimetrovú delostreleckú muníciu, vojenské vozidlá a ďalšie vybavenie.

Predstavitelia hovorili s agentúrou AP pod podmienkou zachovania anonymity, pretože Washington túto pomoc zatiaľ verejne neoznámil.

Oficiálne oznámenie by mohlo prísť už dnes, v predvečer Dňa nezávislosti Ukrajiny. Tento ukrajinský sviatok zároveň pripomína presne dva a pol roka, odkedy sa Ukrajina ubránila nevyprovokovanej ruskej ozbrojenej agresii na svojom území.

USA komunikujú s Kyjevom o situácii v Kursku

Pomoc navyše prichádza v čase, keď ukrajinské sily pokračujú v nečakanom vpáde na ruské územie v Kurskej oblasti. Ruské jednotky medzitým pomaly postupujú na mesto Pokrovsk, kľúčový dopravný uzol na východe Ukrajiny.

Predstavitelia amerického ministerstva obrany opakovane uviedli, že USA rokujú s ukrajinskými predstaviteľmi v snahe lepšie pochopiť, aké sú dlhodobé ciele kurskej operácie, najmä pokiaľ ide o ruský postup pri Pokrovsku.

Na otázku o kurskej operácii vo štvrtok hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová uviedla: "Stále pracujeme s Ukrajinou na tom, ako to zapadá do ich strategických cieľov na samotnom bojisku."

Podľa jej slov Spojené štáty chápu, že Ukrajina chce vyčleniť nárazníkovú zónu pozdĺž svojich hraníc, ale Washington stále nemá jasno v tom, ako celá operácia na ruskom území podporí celkové vojnové úsilie Ukrajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok